-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Effusief vulkanisme

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
De Mauna Loa op Hawaii is de grootste vulkaan op aarde. Het is een voorbeeld van een schildvulkaan. Kenmerkend zijn de flauwe hellingen. De grote caldeira op de top is op de foto niet zichtbaar.

De grootste berg ter wereld? In eerste instantie zou je waarschijnlijk aan de Mount Everest denken in de Himalaya. Maar dat is hem niet. Het gaat om de Mauna Loa. Dit is een reusachtige vulkaan op "The Big Island" van Hawaii.

De Mauna Loa is hét voorbeeld van een schildvulkaan. Hij ontstond boven een hotspot in de Grote Oceaan. Daar welt zeer vloeibaar magma uit een mantelpluim omhoog en vormde zich een gigantische vulkaan. Als je begint te tellen op de zeebodem die ter plaatse zo’n 5 kilometer diep is en eindigt op de top op 4170 meter boven zeeniveau, dan praat je over een hoogte van meer dan 9 kilometer. De berg bedekt bijna 85% van het eiland Hawaii.

Op de top komt een “cirkelvormige” krater voor (caldeira) van drie bij vijf kilometer. Daaruit stroomt met grote regelmaat zeer vloeibaar magma. Dat weet zich kilometers buiten de krater te verspreiden. Men spreekt van effusief vulkanisme.

Definitie

Vulkaanuitbarsting waarbij zeer vloeibaar magma zich over grote afstanden buiten de krater kan verspreiden.

Voorbeelden

  • Het vulkanisme op het eiland Hawaii. Dit is een hotspot waarbij zeer heet en zeer vloeibaar magma vanuit de aardmantel naar boven komt.
  • Het vulkanisme op IJsland. De meeste vulkanen op het eiland IJsland barsten relatief rustig uit, waarbij sprake is van uitvloeiing van lava. Op IJsland bevindt zich een divergerende plaatrand (platen bewegen uit elkaar) waardoor magma gemakkelijk naar buiten kan komen.

Toelichting

  • Effusief vulkanisme betekent letterlijk uitstromend vulkanisme. Er komen dus weinig tot geen vulkanische assen vrij die de lucht in worden geslingerd. De uitbarstingen verlopen relatief rustig.
  • Door de uitstroming van zeer vloeibaar magma, kan dit zich over grote afstanden verspreiden voordat het gestold is. Resultaat is een vulkaan die in verhouding tot zijn hoogte een zeer grote doorsnede heeft. Men spreekt van schildvulkanen.
  • Effusief vulkanisme komt voor in gebieden waar het magma gemakkelijk naar buiten kan stromen zoals bij hotspots of bij plaatranden die uit elkaar bewegen. De lava moet heet zijn en een lage stroperigheid hebben.
  • De tegenhanger van effusief vulkanisme is explosief vulkanisme. Dit komt voor bij convergerende plaatranden. Daarbij ontstaan zogenaamde stratovulkanen.