-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Egypte

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Egypte wordt ook wel het Geschenk van de Nijl genoemd. Dit grote land in het noordoosten van Afrika ligt voor het grootste deel in een woestijn, waar landbouwkundig niet veel mee gedaan kan worden. De Nijl stroomt echter dwars door dit land en brengt niet alleen water, maar ook vruchtbaar slib dat de akkers bij de jaarlijkse overstromingen telkens bedekt. Het overgrote deel van de ruim 83 miljoen inwoners woont in de inmiddellijke nabijheid van deze levensader. Daar liggen alle steden, waarvan de hoofdstad Caïro de grootste is. In de agglomeratie van Cairo leven ongeveer 15 miljoen mensen.

Definitie

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
Egypte - Klik op kaart voor vergroting
  • Islamitisch land in het noordoosten van het continent Afrika. De officiële naam is Arabische Republiek Egypte.
  • Het grenst in het noorden aan de Middellandse Zee, in het oosten aan de Rode Zee, in het zuiden aan Sudan en in het westen aan Libië.

Toelichting

  • Egypte herbergt één van de oudste beschavingen in de wereld. Al ruim 3000 jaar voor Christus was in het dal van de Nijl een geweldige cultuur opgebouwd. Farao’s lieten zich begraven in schitterende piramides. Rond Luxor en Gizeh zijn daar indrukwekkende voorbeelden van te zien.
  • Tussen de Rode Zee en de Middellandse Zee is in de 19e eeuw het Suez-kanaal gegraven. Met name Groot-Brittannië zag het belang van deze waterverbinding in.
  • Egypte is tot 1952 een zogenaamd protectoraat van Engeland geweest, een soort kolonie, waarbij men de plaatselijke vorst (koning Farouk) op de troon liet.
  • In 1952 is die koning door een staatsgreep afgezet en werd Egypte een republiek met Nasser als president. Nasser was president tot aan zijn dood in 1970, waarna hij werd opgevolgd door Anwar Sadat.
  • Voor de toenadering van Egypte aan aartsvijand Israël werd president Sadat, tijdens een militaire parade, door streng gelovige islamitische soldaten vermoord. Dat gebeurde in 1981. |Daarna werd het land met harde hand geregeerd door zijn vice-president, Hosni Moebarak.
  • Sinds de Arabische Lente zijn er in Egypte veel opstanden geweest tegen deze dictator. Hij is afgezet, waarna een overgangsregering werd geinstalleerd.