-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Elite

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Soms kom je langs een prachtige bungalow met tennisbaan en zwembad en je denkt: zo wil ik later ook wonen. Al gauw kom je erachter, dat alleen rijke stinkerds zo wonen: de elite, een kleine laag in de bevolking met de rijkste en machtigste mensen uit het land.

Definitie

Het kleine deel van de bevolking, waar de rijkste en machtigste mensen van een volk bij horen.

Voorbeelden

  • In het Romeinse rijk behoorden de grootgrondbezitters tot de de Romeinse elite.
  • In de verdere loop van de geschiedenis hoorden vaak koninklijke families, edellieden, hoge geestelijken, maar ook rijke bankiers bij de elite.
  • In het Nederland van nu bestaat de elite uit de rijkste Nederlanders: belangrijke politici, hoge ambtenaren, machtige zakenlieden of mensen die om andere redenen rijk en bekend zijn.

Tekstverband

  • In ontwikkelingslanden heeft het grootste deel van de bevolking het meestal slecht. Soms kunnen ze zelfs geen eten kopen of niet naar school. De elite in die landen, is een heel klein deel van de bevolking, dat het wel goed heeft. Zij zitten in de politiek of bezitten heel veel land, waar ze andere, arme, mensen op laten werken. In ontwikkelingslanden maakt de elite ook meer misbruik van haar positie. Ze zijn bevoorrecht, dat wil zeggen, kunnen meer voor elkaar krijgen. Ze hebben niet alleen het meeste geld, maar ook de meeste spullen en hebben vaak invloed op de politieke beslissingen.
  • Het verschil in welvaart tussen arm en rijk, tussen de grote groep en de elite, is in ontwikkelingslanden veel groter dan bij ons in Nederland.
  • De elite van Nederland woont voor een groot deel in Wassenaar en het Gooi.
  • Elite kan ook uitzonderlijk goed betekenen: zo reken je in het leger bijvoorbeeld de commando's tot de elitetroepen. Zij krijgen heel bijzondere opdrachten.