-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Epicentrum

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
Het epicentrum van de beving ligt precies boven het hypocentrum.

Wanneer zich ergens op aarde een aardbeving voordoet, gebeurt dat niet aan de oppervlakte maar ergens in de diepte. Een plotselinge ontlading van de opgebouwde spanning tussen aardkorstdelen doet de aarde trillen.

De plaats die zich daar recht boven bevindt, noemen geologen het epicentrum van de beving. Daar wordt de beving het sterkst gevoeld en zijn dus de gevolgen van de beving het grootst. Bij zware aardbevingen is de kans groot dat bij het epicentrum het gebied grotendeels in puin ligt. Hoe groot de schade is, hangt niet alleen samen met de kracht van de beving. Ook de kwaliteit van de bouwwijze speelt een rol en de diepte waarop de beving zich voordoet.

Je zou kunnen denken dat bij ondiepe bevingen de schade groter is dan bij diepe bevingen omdat je dan dichter bij de oorzaak zit. Dat blijkt te gemakkelijk gedacht. Bij bevingen op middelgrote diepte is de kracht van de beving vaak veel groter en veroorzaakt dus toch meer schade. Alleen wanneer de bevingen zich voordoen op een diepte van honderden kilometers (diepe aardbevingen) is de kans groter dat de schade meevalt. Het bovenliggende gesteente vangt dan met een beetje geluk de grootste klappen op.

Definitie

Plaats recht boven de plek waar in de ondergrond de aardbeving ontstond.

Voorbeelden

  • Het epicentrum van de zware aardbeving, die in januari 2010 Haiti trof, lag bij de hoofdstad Port-au-Prince.
  • Het epicentrum van de beving die op Tweede Kerstdag 2004 voor een gigantische tsunami zorgde in de Indische Oceaan, lag 100 km ten noordwesten van het eiland Sumatra (Indonesië).

Toelichting

  • Het Griekse woord epi betekent letterlijk: op. Het is dus de plaats op de aarde waar het centrum van de beving lag.
  • De tegenhanger van epicentrum is het hypocentrum.
  • Met seismografen kun je aan het seismogram aflezen hoe ver de beving van je vandaan is ontstaan. Als je van drie seismografen de meetgegevens hebt, dan kun je uit die drie metingen afleiden waar het epicentrum lag. Dat doe je door die drie meetstations op een kaart aan te geven en om elk meetstation vervolgens een cirkel te trekken met als straal de afstand tot de beving. Het epicentrum ligt dan op het punt waar die drie cirkels elkaar snijden.