-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Erosie

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
De Piramide van Chefren bij Gizeh - Bovenaan kun je zien dat de piramide daar minder is aangetast door de wind

De beroemde piramides in Egypte staan er al duizenden jaren. Natuurlijk staan ze er niet meer zo nieuw bij als in de tijd dat ze gebouwd zijn, maar het wekt toch bewondering op dat ze de tand des tijds zo goed hebben doorstaan.

Als je goed naar de piramides kijkt, zie je dat die bouwwerken bovenin beter bewaard zijn gebleven dan onderin. Dat komt omdat de wind al duizenden jaren lang langs die piramides blaast en die wind neemt zand mee dat langs de muren van de piramide schuurt. Die uitschurende werking noemt men erosie.

Definitie

Uitschurende werking van wind, water en ijs

Voorbeelden

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
Trogdal in de Wasatch Mountains - Utah (VS). Je kunt de typische U-vorm duidelijk zien. Het ijs dat vroeger in het dal lag, heeft gelegen tot waar zeg maar de U aan de bovenkant begint
  • Water in rivieren bevat zanddeeltjes en die schuren de bodem van de rivier uit.
  • Met name als het gebied waarin de rivier ligt omhoog komt, is die erosie ook groot en komt de rivier in een diep dal te liggen.
  • In de buitenbochten stromen rivieren harder dan in binnenbochten en daarom vindt daar erosie plaats. De bochten worden als het ware telkens verlegd.
  • Wind kan ook eroderen, maar dan vooral onderin omdat daar het meegenomen zand zit.
  • Als een rivier een dal uitschuurt, heeft dat dal meestal de vorm van een V. Als een gletsjer een dal uitschuurt, is dat dal onderin breder. Er ontstaat een typische U-vorm. Men noemt zo'n dal ook wel een trogdal.

Toelichting

  • Men heeft met proeven vast kunnen stellen dat zuiver water, ijs en wind niet kunnen eroderen. Er moet als het ware een schuurmiddel in zitten in de vorm van zand of kleine steentjes.
  • Het tegenovergestelde van erosie is sedimentatie. Dat is een duur woord voor afzetting. Dat gebeurt met name op plaatsen waar de stroomsnelheid laag is.