-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Europa

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

José kreeg van haar docent aardrijkskunde een schriftelijke overhoring opgegeven. Ze moest voor vrijdag de Europese landen en hoofdsteden kennen. Da’s een makkie, had haar opa gezegd. Zo geleerd. Toch viel het José vies tegen. Bijna 50 landen moest ze kennen en dat zijn er heel wat meer dan haar opa had moeten leren toen hij op school hetzelfde had moeten doen.

Europa is staatkundig gezien het meest verbrokkelde werelddeel. De ongeveer 830 miljoen inwoners wonen in 49 landen op een oppervlakte van iets meer dan 10 miljoen km2. Europa is maar net iets groter dan Australië.

Toch zijn er met Australië verder vooral verschillen. Is Australië vooral droog, warm en vlak, Europa is vooral nat, koud (zeker in het noorden) en bergachtig. Bovendien kun je de grenzen van Australië gemakkelijk trekken. Europa heeft een hele grillige vorm en is aan de oostkant moeilijk af te grenzen. Daar gaat het continent verder in Azië.

Definitie

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
De 7 continenten - Klik op kaart voor vergroting

Op één na kleinste werelddeel gelegen ten noorden van Afrika en ten westen van Azië. Op de kaart staat Europa afgebeeld met de kleur donkerrood.

Voorbeelden

Europa zou verdeeld kunnen worden in:

 • Noord-Europa: De Scandinavische landen.
 • West-Europa: hiertoe behoren o.a. Groot-Brittannië – Nederland – Frankrijk
 • Zuid-Europa: Portugal – Spanje – Malta – Italië
 • Zuidoost-Europa: de Balkanlanden
 • Oost-Europa: de landen die vroeger tot het oostblok horen.
 • Centraal-Europa: o.a. Zwitserland – Oostenrijk

Toelichting

 • Europa is landschappelijk erg gevarieerd. Laaggelegen gebieden en gebergtes wisselen elkaar af. De hoogste gebergten zijn de Alpen, de Pyreneeën, de Karpaten en de Kaukasus. Het werelddeel is ook qua klimaat heel verschillend. Van subtropisch warm in het zuiden tot heel koud in Scandinavië. West-Europa staat onder invloed van de Atlantische Oceaan. Daar komt een typisch zeeklimaat voor met koele winters en veel neerslag, naar het oosten toe krijgt het klimaat steeds meer het karakter van een landklimaat met koude winters en hete zomers. Daar valt ook minder neerslag.
 • Europa is de bakermat van de westerse cultuur. Het continent heeft een zeer grote rol gespeeld in de wereldgeschiedenis. Vanuit Europa is de wereld gekoloniseerd en zijn dus de andere werelddelen geeuropeaniseerd.
 • Vroeger waren in Europa een aantal grote rijken. Vooral sinds de 19e eeuw hebben steeds meer volken in Europa kans gezien een eigen staat te stichten.
 • In de 20e eeuw was Europa verdeeld in West en Oost en bestond er tussen die partijen een Koude Oorlog. Gelukkig is die periode voorbij. Steeds meer voormalige oostbloklanden hebben zich inmiddels aangesloten bij het westen.
 • Ondanks die politieke scheidingen is Europa ook het werelddeel waarin de landen zowel op economisch als politiek gebied het meeste samenwerken. Van de 830 miljoen inwoners zijn er 500 miljoen inwoner van de Europese Unie. Dit samenwerkingsverband is ontstaan in de jaren vijftig door Nederland, België, Luxemburg, Italië, Frankrijk en Duitsland en later uitgebouwd tot de huidige 27 lidstaten.