-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Evenaar

Uit OmoPedia
(Doorverwezen vanaf Evennachtslijn)
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

De aarde is een (afgeplatte) bol. Je kunt op veel manieren op die bol een cirkel trekken waar hij op zijn breedst is. De evenaar is een voorbeeld van zo’n cirkel, maar wel een bijzondere. Hij ligt precies halverwege de noordpool en de zuidpool, de uiteinden van de aardas. De evenaar verdeelt de aarde zo in een noordelijk halfrond en een zuidelijk halfrond.

Definitie

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
Tropen‎

Denkbeeldige lijn op het aardoppervlak in de vorm van een cirkel, midden tussen de noordpool en de zuidpool.

Voorbeeld

De evenaar bevindt zich in de figuur rechts precies halverwege het gebied dat met rood staat aangegeven (tropen).

Toelichting

  • De lijn dient als startpunt voor het aangeven van de geografische breedte. Men spreekt op de evenaar van 0 graden breedte. De noordpool is 90 graden NB (noorderbreedte), de zuidpool 90 graden ZB (zuiderbreedte).
  • De evenaar is de grootste breedtecirkel. De lijn heeft een lengte van zo’n 40.000 km en bevindt zich in de tropen. Omdat de zon er altijd hoog aan de hemel staat is het er erg warm. Twee keer per jaar (op 21 maart en op 21 september) staat de zon loodrecht boven de evenaar en is het er het warmst.
  • Op de evenaar is het altijd 12 uur licht en 12 uur donker.
  • Synoniemen zijn Equator en Evennachtslijn.