-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Fair trade

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Zit er een Wereldwinkel in jouw woonplaats? In deze winkel verkopen ze servies, poppen, sieraden, fotoalbums en nog veel meer producten, die allemaal in ontwikkelingslanden gemaakt zijn. Dat ze daar vandaan komen is niet zo bijzonder: kijk maar eens op een paar producten in huis. Er staat vast ergens made in Thailand, made in Indonesia of made in China. In deze landen kunnen veel spullen goedkoop gemaakt worden, omdat de arbeiders weinig betaald krijgen. Bij de Fair Trade spullen in bijvoorbeeld de Wereldwinkel wordt ervoor gezorgd, dat de handel tussen de leveranciers en de kopers zo eerlijk mogelijk gebeurt. De maker krijgt hier beter betaald: er wordt een 'eerlijke prijs' betaald. Ook moet de handel (het maken, het vervoeren, het verpakken) het milieu zo min mogelijk aantasten. Fair Trade is opgezet om het uitbuiten van arme boeren en handelaren in vooral derdewereldlanden tegen te gaan.

Definitie

Er voor zorgen dat de handel tussen verkoper en koper zo eerlijk mogelijk verloopt en zo min mogelijk schade aan het milieu brengt.

Voorbeelden

  • Een voorbeeld van een Fair Trade product is de koffie van Max Havelaar. Als een product in de supermarkt een Max Havelaarkeurmerk heeft, dan is het product verhandeld met de Fair Trade-regels.
  • Een heleboel organisaties zetten zich in voor eerlijke handel. Een voorbeeld van een stichting die bezig is met Fair Trade, is Solidaridad. Deze organisatie leert bijvoorbeeld boeren hoe ze samen kunnen werken en zelf de verkoop aan grote bedrijven of het buitenland kunnen regelen, zonder een tussenhandelaar, die ze vaak afzet en zelf veel winst maakt.

Tekstverband

In de Wereldwinkel kun je uitsluitend producten kopen, die zijn verhandeld via de Fair Trade-regels.