-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Federatie

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
Het Capitool in Sacramento - de hoofdstad van Californië

De Verenigde Staten van Amerika vormen een typisch voorbeeld van een federatie. De naam zegt het eigenlijk al. Het is een samenvoeging van een aantal deelstaten die met zijn vijftigen nog één centrale regering boven zich hebben. Die centrale regering zetelt in de hoofdstad Washington DC. Die stad behoort tot geen enkele van de 50 deelstaten, maar is federaal grondgebied dat bestuurd wordt door de nationale regering. Die regering houdt zich bezig met zaken die het landsbelang aangaan, zoals een gezamenlijke buitenlandse politiek en defensie. In Washington bevindt zich niet alleen het bekende Witte Huis, maar ook het Capitool, waar de volksvertegenwoordiging zetelt, ofwel het Congres. Het is een mooi, statig gebouw met een grote koepel op het dak. In alle 50 hoofdsteden van de Amerikaanse deelstaten vindt men ook zo’n Capitool. Kleiner, maar bijna allemaal met die karakteristieke koepel. Daar beslissen volksvertegenwoordigers over dingen die in hun eigen staat spelen. Elke staat heeft vergaande bevoegdheden om dingen zelf te regelen.

Definitie

Staatsvorm waarbij slechts een beperkt centraal gezag heerst en de deelstaten een grote mate van vrijheid hebben in het nemen van beslissingen.

Voorbeelden

Tekstverband

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
Het Capitool in Washington DC
  • Vaak is de hoofdstad van een federatie niet echt een grote stad. Dat geldt bijvoorbeeld voor de VS waar Washington DC in het niet valt bij steden als New York, Chicago en Los Angeles. Er hoeven in die hoofdstad ook minder zaken beslist te worden.
  • Elke deelregering mag binnen de grenzen van de grondwet zelf wetten maken. Niet in elke deelstaat van de VS wordt bijvoorbeeld dezelfde straf uitgedeeld bij een verkeersovertreding. Elke staat mag eigen belastingen heffen.
  • In sommige landen is gekozen voor een federatie om de boel bij elkaar te houden. In België bijvoorbeeld zijn de culturele verschillen tussen Vlamingen en de Franstalige Walen enorm. Het is een hele toer om die verschillende belangen met elkaar te verenigen. Het Belgisch Koningshuis speelt daarin zeker een rol. Zonder dat koningshuis was het land wellicht al uit elkaar gevallen.