-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Fossiele brandstof

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Een ja-knikker wordt gebruikt om olie uit de grond omhoog te pompen

Een brandstof is een stof die je een reactie met zuurstof kunt laten maken. Bij dit verbranden komt energie vrij in de vorm van licht en warmte. Een voorbeeld van zo’n brandstof is hout. Wat dan met name verbrandt is koolstof. Een fossiele brandstof is een grondstof die erg lang geleden (miljoenen jaren) door de aarde is gemaakt. Er zijn drie soorten van, aardolie, aardgas en steenkool. Alle drie kosten miljoenen jaren om zich te vormen. Nu is de mensheid bezig deze stoffen snel op te maken. Dat kan de aarde natuurlijk nooit in hetzelfde tempo aanmaken. Daarom zijn de voorraden fossiele brandstoffen eindig.

Op dit moment hebben we bijvoorbeeld ongeveer 1200 miljard vaten olie (bewezen reserve) en verbruiken per jaar zo’n 30 miljard vaten. Dat betekent dat we nog zo’n 40 jaar toekunnen. Met aardgas kunnen we nog ruim 60 jaar toe en met steenkool een paar honderd jaar. In de toekomst zullen we dus moeten gaan werken met alternatieve energiebronnen als windenergie, zonne-energie, kernenergie en wat we verder nog gaan uitvinden. Gelukkig kunnen we ook uit steenkool olie maken al is dat op dit moment nog erg duur.

Definitie

Brandstoffen die in de natuur voorkomen, bestaan uit verbindingen van koolstof en waterstof, en door de natuur in een hele lange periode (miljoenen jaren) gevormd zijn.

Voorbeelden

Steenkool, aardolie en aardgas.

Toelichting

  • Steenkool is ontstaan uit plantenresten die onder zuurstofarme omstandigheden, onder water, gedeeltelijk bewaard zijn gebleven. De planten rotten dan niet helemaal weg. Wanneer die lagen bedekt raken met andere afzettingen, neemt de temperatuur en druk toe en krijg je een inkolingsproces. Hierbij ontstaan gassen als kooldioxide (CO2), waterdamp en aardgas. Tegelijkertijd neemt het koolstofgehalte van het overblijvende materiaal toe en krijg je steenkool. Dit heeft een typische zwarte kleur.
  • Aardolie ontstaat uit planktondeeltjes die in het water leefden en bij afsterven op de bodem van de zee komen en ook weer bedekt raken met allerlei afzettingen. Door toename van de temperatuur en druk wordt dit materiaal “gekookt” en krijg je allerlei stoffen die bestaan uit verbindingen van koolstof en waterstof. Die zijn voor het grootste gedeelte vloeibaar (aardolie) en gedeeltelijk gasvormig (aardgas).