-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Fotosynthese

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
Fotosynthese. Uit kooldioxide (CO2) en water (H20) wordt onder invloed van zonlicht suiker gemaakt (zit in de plant) en komt zuurstof (O2) vrij.

Dieren en mensen kunnen alleen leven als ze suikers, eiwitten en vetten verbranden. Daarbij komt kooldioxide vrij die mensen uitademen. Voor dat verbranden is zuurstof nodig. Waar halen ze dat vandaan? Natuurlijk door in te ademen.

Hierdoor komt er dus steeds minder zuurstof in de lucht, terwijl de hoeveelheid kooldioxide juist toeneemt. Toch valt dat laatste mee, omdat planten een unieke eigenschap hebben. Door fotosynthese zijn zij in staat om van kooldioxide en water onder invloed van licht suikers te maken. Daarbij komt als reststof zuurstof vrij.

Conclusie. Zonder planten zou er eigenlijk geen leven mogelijk zijn. Ze zorgen als het ware voor de brandstoffen voor alle andere organismen en zorgen tegelijkertijd voor de benodigde |zuurstof om die brandstoffen te kunnen gebruiken.

Definitie

Planten maken uit kooldioxide en water --> zuurstof en suiker (glucose) onder invloed van licht.

Voorbeelden

 • Een paardenbloem staat overdag in de zon. Er wordt in de groene delen van de plant (bladeren en stengels) glucose gemaakt.
 • In de wortels kan dit proces niet plaatsvinden, want er zijn geen bladgroenkorrels aanwezig. Ook in de nacht kan het proces niet aanwezig zijn, want er is dan geen zonlicht aanwezig. Je hebt dus alle ingrediënten nodig om het proces te laten verlopen.
 • In de winter, wanneer bomen geen bladeren hebben, kunnen ze niet aan fotosynthese doen omdat ze geen bladeren hebben.
 • In de vaten van planten loopt water met opgeloste suiker. Deze suiker is gemaakt door fotosynthese.

Toelichting

 • Fotosynthese is dus een proces waarin koolstofdioxide en water worden omgezet in glucose en zuurstof. Voor dit omzetten is energie nodig en dit wordt uit zonlicht gehaald.
 • Fotosynthese kan alleen plaatsvinden in groene delen van planten, want zij hebben bladgroenkorrels.
 • De glucose is een stof die onmisbaar is voor alle organismen (mensen, planten en dieren). Deze is noodzakelijk voor verbranding.
 • Het is onjuist te denken dat planten alleen maar kooldioxide vastleggen en dus zuurstof produceren. Ook planten moeten leven en dus ademen. Hun zelf gemaakte suiker eten ze dus gedeeltelijk ook weer op en stoten daarbij kooldioxide uit. Er wordt wel meer kooldioxide vastgelegd dan er wordt gebruikt. Dat geldt zeker voor jonge, dus hard groeiende planten.
 • Veel planten stoppen de suiker die ze hebben gemaakt in hun vruchten. Daarom smaken appels, aardbeien, bananen en meloenen zo zoet!
 • In suikerbieten en suikerriet zit veel suiker, de mens kan dit gebruiken om te eten.
 • Ze noemen oerwouden in Zuid-Amerika de longen van de aarde omdat de bomen daar zuurstof produceren voor heel de aarde.