-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Franse Revolutie

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Frankrijk aan het eind van de 18e eeuw. Het was een roerige tijd. Het land was een monarchie, waar de koning absolute macht had. Hij was alleen aan God verantwoording verschuldigd. Onder hem stond de geestelijkheid en daaronder de adel. Beiden hadden grote invloed en voorrechten. 90% van de bevolking stond daar weer onder. Zij waren de derde rang, hadden weinig in te brengen en leden door wanbeleid van de regering honger. Het land was financieel gezien een chaos. Er waren torenhoge schulden en de regering was niet in staat voldoende voedsel te verkopen. De bevolking moest meer belasting gaan betalen, uitgezonderd de rijke geestelijkheid en de adel. Belasting betalen? Dat hadden ze tot nu toe nooit hoeven doen. En de koning? Die deed net alsof zijn neus bloedde, baadde zich in ongekende weelde. Dat kan natuurlijk niet goed gaan!

Het volk kwam in opstand. De bestorming van de staatsgevangenis in Parijs, de Bastille, door volkse rebellen, was het begin van de Franse Revolutie.

Definitie

Naam van de grote politieke en sociale veranderingen in Frankrijk aan het einde van de 18e eeuw.

Toelichting

  • De Franse Revolutie ging gepaard met een jarenlange burgeroorlog en terreur. Jammer voor het land was niet iedereen het erover eens hoe het land hervormd moest worden en of de koning het veld moest ruimen. Wel was iedereen het erover eens dat de adel en de geestelijkheid minder macht zouden moeten krijgen en de burgers juist meer. Men wilde geen standenmaatschappij meer.
  • Een maand voor de bestorming van de Bastille, heeft de koning in een Nationale Vergadering nog geprobeerd de zaak te sussen, maar de vertegenwoordigers van de derde rang liepen toen kwaad weg en stichtten een eigen vergadering.
  • Op 14 juli 1789 bestormden rebellen de Bastille, hét symbool van de macht van de koning en teken van onderdrukking. Deze dag is nu nog de Franse nationale feestdag, Quatorze Juillet (14 juli).
  • Na die bestorming ontstond er in Frankrijk veel onduidelijkheid hoe nu verder. Er waren mensen van de harde lijn, maar ook gematigdere politici. Sommigen steunden de koning en voor anderen kon die niet snel genoeg vertrekken. Er wordt gewerkt aan een nieuwe grondwet die in 1791 wordt goedgekeurd. Daarin stond dat de oude standenmaatschappij zou verdwijnen. Toch bleven de onzekerheden. Het leek erop dat de aanhangers van een harde revolutielijn aan de winnende hand waren. De koning vluchtte maar werd tegengehouden. In 1792 werd besloten tot het afschaffen van het koningsschap en werd Frankrijk een republiek. Daar was ook weer niet iedereen het mee eens. Onrust bleef dus.
  • In al die politieke steekspelletjes ziet generaal Napoleon Bonaparte in 1799 mogelijkheden voor een staatsgreep en roept zich enkele jaren later tot Keizer uit.