-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Fresco

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

De schepping van Adam. Plafondfresco in de Sixtijnse Kapel.

Eén van de beroemdste fresco’s is gemaakt door Michelangelo op het plafond van de Sixtijnse Kapel in Vaticaanstad. Dit fresco is een voorbeeld van een muurschildering. Het kan niet tijdelijk uit de kapel worden gehaald. Het schilderwerk is letterlijk één met de muur. In tijden van oorlog kun je een fresco dus niet veilig opbergen.

Definitie

Muurschildering waarbij een schilder op nat pleisterwerk schildert.

Voorbeelden

  • Plafondschildering in de Sixtijnse kapel in Vaticaanstad.
  • Muurschilderingen in Pompeii.

Toelichting

  • Fresco betekent letterlijk vers. Op een kale, droge muur bracht de schilder met houtskool de groffe lijnen van zijn kunstwerk aan. Daarna werd een pleisterlaag van kalk aangebracht, maar telkens maar een hoeveelheid die in een dag kon worden beschilderd. Op die natte ondergrond schilderde de kunstenaar dan zijn kunstwerk. Hij kon zijn houtskoolstrepen vaag door de pleisterlaag heen zien.
  • De verf en de kalk werden echt één. Je schildert dus niet op de muur maar bij wijze van spreken in de muur. Resultaat is een kunstwerk dat zeer duurzaam is.
  • Als je heel goed naar een fresco kijkt, kun je ook de overgangen in het pleisterwerk zien dat elke dag werd opgebracht.
  • Na schildering werden later soms nog verdere details op de inmiddels gedroogde ondergrond aangebracht.