-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Fte

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Op een school werken 120 personeelsleden. Toch heeft de school geen arbeidssterkte van 120 voltijdbanen. Op scholen wordt heel veel in deeltijd gewerkt. Om de arbeidssterkte van de school te bepalen, drukt men van elk personeelslid de benoemingsomvang uit in fte’s. Eén fte staat voor een volle benoemingsomvang ofwel weektaak. Als de school bijvoorbeeld 80 fte’s heeft, betekent dat dat er voor 80 mensen een volledige betrekking zou zijn.

Definitie

Rekeneenheid waarmee men de werkomvang van een personeelslid of van de totale personeelssterkte van een bedrijf kan uitdrukken.

Voorbeelden

  • In de CAO staat dat mensen 38 uur per week moeten werken. Dat komt dan overeen met 1 fte. Als iemand precies 38 uur werkt, staat dat voor een werkomvang van 1 fte.
  • Als iemand per week slechts 19 uur werkt, is dat de helft van wat hij maximaal kan doen. Die persoon werkt voor 0,5 fte.
  • Met toestemming van de werknemer, werkt die 4 uur per week extra. Hij maakt overtijd. Die werknemer staat voor ongeveer 1,1 fte op de loonlijst.

Tekstverband

  • fte is een Engelse afkorting. Het staat voor "full time equivalent". Vrij vertaald een maat die overeenkomt met een volledige betrekking. Je schrijft fte met kleine letters.
  • Iemand die voor 1 fte op de loonlijst staat, werkt full time.
  • Iemand die voor minder dan 1 fte op de loonlijst staat, werkt in deeltijd. Een docent die een benoemingsomvang van 0,5 fte heeft, is dus ook niet de hele week op school.