-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Fumarolen

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
Fumarool waarin zwavel naar buiten treedt. Die slaat neer en geeft de fumarool een typische gele kleur.

Nog duizenden jaren nadat een vulkaan niet meer uitbarst, kunnen in de buurt van vulkanen zich toch nog vulkanische verschijnselen voordoen. Men spreekt daarbij van post-vulkanische verschijnselen. De bekendste daarvan zijn de geisers, zoals die van Yellowstone Park in de VS en de geisers op IJsland. Bij geisers spuit er met enige regelmaat heet water door scheuren in de ondergrond naar buiten.

Soms echter komt er geen gloeiend heet water door die scheuren naar buiten, maar alleen gas. Dat gas bestaat voor het grootste deel uit waterdamp, maar het kan ook gaan om kooldioxide of zwavel. Als je dat in grote hoeveelheden inademt, kan dat dodelijk zijn!

Hoe gevaarlijk dergelijke fumarolen zijn, bleek in 1986 in het Afrikaanse land Kameroen. Daar bevond zich in een oude vulkaankrater een meer waarin een zeer grote hoeveelheid koolzuurgas opgelost was. Na een krachtige aardbeving kwam in één keer een gigantische hoeveelheid van dat gas vrij dat zich verspreidde over de omgeving. Daarbij vonden meer dan 1700 mensen de dood!

Definitie

Verschijnsel waarbij warm tot heet gas uit scheuren in de grond naar buiten treedt.

Voorbeelden

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
Fumarool in de buurt van Napels - Italië. Je ziet duidelijk de waterdamp. Op de grond zie je een gele kleur van uitgestootte zwaveldamp
  • Op nevenstaande foto zie je een fumarool die vooral waterdamp uitstoot. De waterdamp condenseert in de koude lucht en vormt kleine wolkjes.
  • Als een fumarool zwavel uitstoot, kleurt hij geel. Een deel van de uitgestootte zwavel blijft als een gele massa op de grond achter.
  • Wanneer een fumarool veel kooldioxide uitstoot, kan aan de oppervlakte een chemische reactie optreden die kalk achterlaat. Men spreekt dan van travertijnbronnen.

Toelichting

  • Fumarolen komen zowel bij kleine scheurtjes in het landschap voor als bij grote breuken. Ook de hoeveelheid gas kan variëren.
  • Wanneer een fumarool ineens meer gas uitstoot, kan dat het begin zijn van een nieuwe vulkaanuitbarsting.
  • Het woord fumarool komt uit het Latijn. Fumus betekent rook. Jullie kennen ook vast wel het Franse woord voor roken: fumer.
  • Tekstverband: postvulkanisch verschijnsel, solfataren, geiser.