-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Geboorteoverschot

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Als er in een land meer mensen geboren worden dan er dood gaan, spreek je van een geboorteoverschot. Armere landen hebben vaak een hoger geboorteoverschot dan rijkere landen. Sommige West-Europese landen hebben zelfs al een sterfteoverschot. Als er een hoog geboorteoverschot is, zorgt dat ervoor dat de bevolking in een land groeit. Klik op de link hieronder voor actuele cijfers over de bevolkingsgroei per land.

Kaart geboorteoverschot

Definitie

Er worden meer kinderen geboren per jaar dan er mensen overlijden. Positieve natuurlijke groei.

Voorbeelden

  • Een aantal landen in Afrika, Azië en Zuid-Amerika heeft een andere bevolkingsgroei dan de westerse landen. Die hebben een lagere bevolkingsgroei (blauwe kleur) dan de ontwikkelingslanden. Zie de verwijzing naar de kaart geboorteoverschot.
  • Als in een land 25.000 baby's geboren worden per jaar en er 15.000 mensen sterven, dan is het geboorteoverschot 10.000 mensen.

Tekstverband

  • In veel ontwikkelingslanden daalt het sterftecijfer terwijl het aantal geboorten veel langzamer daalt. Hierdoor wordt het geboorteoverschot natuurlijk groter en neemt de bevolking toe.
  • Het geboorteoverschot kun je ook uitdrukken in relatieve cijfers, in promillen. Als bijvoorbeeld het geboorteoverschot 12 ‰ is, dan groeit dus op elke 1000 inwoners de bevolking met 12 mensen.