-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Gelijkwaardigheid

Uit OmoPedia
(Doorverwezen vanaf Gelijkheidsbeginsel)
Ga naar: navigatie, zoeken

Omschrijving

"Je bent niet goed bij je hoofd. Wat maakte het nou uit of iemand zwart, bruin of wit is!" Astrid vindt dat de mensen in ons land blank horen te zijn, want anders kunnen ze de cultuur van Nederland veranderen en misschien wel laten verdwijnen. Janine stampt van woede op de grond en gilt "Het maakt niks uit hoe je eruit ziet, als je maar geen rotzak bent, maar een eerlijk en hartelijk mens!"

Definitie

Het van gelijke waarde of kracht zijn.

Voorbeelden

Mensen gelijkwaardig laten zijn, betekent ook dat je mensen niet discrimineert. Discrimineren betekent dat je wel onderscheid maakt, mensen bevoordeelt of juist benadeelt. Als je gelijkwaardigheid nastreeft zou iedereen die bijvoorbeeld voor een baan geschikt is even veel rechten moeten hebben bij de sollicitatie. Geen onderscheid naar huidskleur en geen onderscheid naar sexe.

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
Egyptenaren maakten al geen verschil in huidskleur

Tekstverband

  • Het woord "gelijk" duidt er al op dat er geen verschil is in waarde, kracht of betekenis.
  • Het recht wat mensen hebben om gelijkwaardig behandeld te worden, noemt men het gelijkheidsbeginsel. Dat is één van de grondrechten van de mens.