-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Gemeente

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Elk land heeft een rijksoverheid, die op landelijk niveau alles regelt. In Nederland zit deze overheid in Den Haag. Op dit nationale niveau kan een overheid natuurlijk nooit alles tot in de puntjes regelen. De regering zorgt voor de grote lijnen, de regels die in het hele land gelden en de provincies en gemeenten zorgen ervoor dat de plannen verder uitgewerkt worden voor een kleiner gebied. Dit noemen we op regionale en lokale schaal werken. De meeste landen hebben dus naast het rijksniveau ook een provinciaal en een gemeentelijk bestuur. Een aantal kleine landen mist het provinciale niveau. Hier vallen de gemeenten dus rechtstreeks onder het rijk.

Definitie

Grondgebied van het laagste overheidsniveau van een land.

Voorbeelden

  • De gemeente Tilburg bestaat uit Tilburg en de daaromheen liggende kernen Berkel-Enschot en Udenhout. Hier komt de naam van de gemeente overeen met de grootste kern.
  • De gemeente Haarlemmermeer bestaat uit 26 dorpskernen, waaronder Badhoevedorp, Hoofddorp, Sloten en Schiphol. Om geen van de deelnemende kernen voor te trekken is bij de samenvoeging besloten tot een nieuwe naam.

Toelichting

  • Gemeenten innen belastingen, regelen de inrichting van de ruimte, hebben een politieapparaat, zorgen voor culturele activiteiten en ga zo maar door.
  • Gemeenten kunnen bestaan uit grote plaatsen, maar ook uit kleine dorpen. Omdat kleine dorpen moeilijk te besturen zijn en mensen uit die dorpen vaak gebruik maken van voorzieningen in de steden, pleit de overheid voor samenvoeging van de gemeentebesturen.
  • Soms gebeurt dat gedwongen, maar vaak ook vrijwillig. Door deze gemeentelijke herindeling is het aantal gemeenten sinds 1850 met meer dan de helft verminderd. Vroeger waren het er meer dan 1250, in 2009 waren het er nog slechts 441.