-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Getto

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Wellicht kennen jullie de tekst van een lied van Elvis Presley, "In the ghetto". Vrij vertaald zingt Elvis: Terwijl het sneeuwt wordt op een koude, grijze morgen in een getto in Chicago een baby geboren. Zijn moeder huilt omdat ze niet weet hoe ze weer een extra hongerige mond moet voeden. “Mensen, begrijpen jullie niet dat dit kind hulp nodig heeft? Dit kind moet opgroeien in de hel op aarde. Daar mogen jullie de ogen niet voor sluiten”. Jaren later gaat dit kind, gedreven door honger, de straat op en leert stelen en vechten. Koopt een geweer, steelt een auto maar wordt zelf neergeschoten. “As the young man dies, on a cold and gray Chicago morning, another little child is born in the ghetto”.

Definitie

Achterstandswijk in een stad die wordt bewoond door mensen met een laag inkomen, meestal van één of enkele etnische groepen.

Voorbeelden

  • De wijken Harlem en The Bronx in New York
  • Favela’s in Rio de Janeiro
  • Joodse Getto’s

Toelichting

  • Getto’s (in het Engels schrijf je dat als ghetto’s) zijn achterstandswijken met extreme vormen van armoede en alle aanverwante problemen. Jeugdbendes, criminaliteit, wapen- en drugshandel, verkrachtingen, jeugdprostitutie. De woonomgeving is alles behalve prettig. Er is een enorme verpaupering.
  • Die verpaupering kun je verklaren omdat mensen geen geld hebben hun huizen te onderhouden, maar ook omdat bijvoorbeeld huurbazen geen geld willen steken in het opknappen van de huizen en flats. Bewoners hebben toch geen keuze om ergens anders te gaan wonen. Waarom dan extra geld uitgeven?
  • De term getto wordt het meest gebruikt in de Verenigde Staten, waar dit soort wijken veel voorkomt, met name onder de Afro-Americans en de Hispanics (Spaans sprekenden). Toch komen getto’s overal op aarde in grote steden voor.
  • Soms zijn het illegale krottenwijken, maar meestal legale wijken in ernstige staat van verval.
  • De naam getto komt uit Italië. Nadat de Paus in 1179 opdracht had gegeven dat Joden bij elkaar moesten wonen, ontstonden Jodenwijken. In Venetië bevond zich zo’n wijk vlakbij een ijzergieterij waar veel Joden werkten. Deze wijk werd Ghetto Nuovo genoemd, wat in die tijd zoveel betekende als de wijk waar ijzer (en dus de slakken) geproduceerd werd, net zoals er een handelswijk was, en andere wijken ingedeeld naar de ambachten of beroepen. Ze woonden er met 5000 mensen op een terrein van 2 hectare (zeg maar vier voetbalvelden). Die gieterij leverde als restproduct slakken. Getto betekent slak.