-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Gezondheid

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Yes, de leraar is ziek. Je hebt uitval en kunt een uur eerder naar huis. Als dit vaak zo is bij dezelfde leraar, gaat het met de gezondheid van die leraar misschien niet zo goed. Als je jezelf goed voelt; je bent niet ziek, je hebt geen geestelijke afwijking en het gaat goed met je, dan voel je je gezond. Als het met je gezondheid goed gaat heb je meer energie en kun je op school en thuis goed functioneren: alles doen wat je wilt en moet doen. Mensen met een slechte gezondheid zijn vaker ziek en functioneren daardoor vaak ook slechter in de maatschappij. Ze kunnen moeilijker werken of naar school.

Definitie

Je goed voelen in lichamelijk, geestelijk of maatschappelijk opzicht.

Voorbeelden

  • In Nederland en veel andere rijke landen maken steeds meer mensen zich ongerust over de gezondheid van kinderen: er zijn steeds meer jonge mensen, die overgewicht hebben. Hierdoor kan hun gezondheid achteruit gaan en kunnen ze sneller ziek worden.
  • In een gezond lichaam leeft een gezonde geest: als je je lekker voelt zul je geen domme, rare dingen doen. Je kunt dan afleiding zoeken in sport en lichaamsbeweging, maar ook met andere hobby's jezelf ontwikkelen.
  • Op tv of in tijdschriften zie je regelmatig campagnes om alcoholgebruik onder jongeren terug te dringen. Alcohol kan namelijk schadelijk zijn voor je gezondheid. Bij jongeren en kinderen is zelfs een klein beetje al schadelijk. Je hersenen kunnen zich dan minder goed ontwikkelen of beschadigen. Hierdoor kun je verschillende klachten krijgen, zoals het slecht functioneren op school.

Tekstverband

De WHO (=World Health Organisation) onderzoekt de gezondheid van mensen over de hele wereld en brengt hierover regelmatig rapporten uit.

zie ook http://www.who.int