-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Gezondheidszorg

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

  • Wat is gezond zijn eigenlijk? Niet ziek zijn, zul je zeggen. Je voelt je goed, je hele lichaam werkt goed: je hoofd, armen, benen, je hart klopt regelmatig, je kunt goed eten, moet op tijd naar de wc, je slaapt goed, je zit lekker in je vel en beweegt regelmatig.
  • Maar als er ergens in je lijf iets fout gaat, is er zorg nodig en dat kost geld: huisartsen, ziekenhuizen, verpleegkundigen , dus er moet ook een ziekenzorgverzekering zijn, die de kosten betaalt, want al die zorgmensen moeten ook een boterham verdienen.

Definitie

Geneeskundige en hygienische verzorging van de bevolking.

Voorbeelden

  • Om te beginnen zijn er o.a. artsen, verpleegkundigen, ziekenhuizen met de nodige apparatuur, thuiszorg, verpleeghuizen, apotheken nodig.
  • Er zijn ook allerlei regels opgesteld over wonen, toezicht op leefomstandigheden en gezondheid, verzekeringen en ga maar door. In Nederland is dat allemaal goed geregeld.
  • In ontwikkelingslanden geldt dat niet. Door de grote armoede ontbreekt het daar aan gewone, dagelijkse gezondheidszorg als artsen, ziekenhuizen enz. De omstandigheden zijn daar vaak zo ellendig dat heel veel mensen erg vroeg sterven door gebrek aan water en voedsel, door slechte hutten en huizen en door besmettelijke ziekten. Er komen vaak epidemieën voor, zoals: malaria, cholera en aids. Daar is nog geen overheid die gezorgd heeft voor hygiënische leefomstandigheden en goede gezondheidszorg voor de inwoners. Daar moeten de lichamelijk en geestelijk zieken maar zien hoe het loopt.

Tekstverband

  • Om veel ziektes te voorkomen moet de overheid voorschriften en adviezen geven, die een goede gezondheid bevorderen, maar ook een algemene verzekering opzetten ter bestrijding van de ziektekosten. In ons land zijn mensen verplicht verzekerd tegen ziektekosten.
  • Het meest gebruikte criterium om gezondheidszorg te meten is het aantal inwoners per arts. Stel dat een land 500.000 inwoners heeft en 200 artsen, dan is het aantal inwoners per arts 2500. Hoe hoger dat cijfer, hoe slechter de gezondheidszorg.