-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Gletsjer

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
De Grote Aletschgletsjer in Centraal-Zwitserland.

In de buurt van de Eiger, de Jungfrau en de Mönch kun je in Zwitserland een spectaculaire treinreis maken naar Jungfraujoch, het hoogst gelegen spoorwegstation in Europa. Op het eindpunt, de “Top of Europe”, sta je maar liefst 3454 meter boven zeeniveau. Je kijkt er uit over de grootste gletsjer van Europa, de Grote Aletschgletsjer.

Een gletsjer ziet eruit als een gigantische stroom van ijs. In dat ijs zitten grote scheuren, die soms bedekt zijn met een laagje stuifsneeuw. Het is daarom af te raden zonder gids over die gletsjer te gaan wandelen. Een val in zo’n gletsjerspleet is levensgevaarlijk!

Definitie

Grote, langzaam bewegende ijsmassa.

Voorbeelden

  • De Grote Aletschgletsjer in Zwitserland.
  • De Brigdalsbree in Noorwegen. (bree is het Noorse woord voor gletsjer)
  • De Perito Morenogletsjer in het zuiden van Argentinië.

Toelichting

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
de Perito Morenogletsjer in het Nationaal Park Los Glaciares in het zuiden van Argentinië
  • Gletsjers zijn bewegende ijsmassa’s, die zich bevinden aan de randen van de grote landijskappen op de polen. Kleinere gletsjers beginnen op de toppen van bergen in het hooggebergte.
  • Onder invloed van de zwaartekracht beweegt het ijs langzaam naar beneden. Hoog op de gletsjer groeien ze aan door sneeuw, die verandert in ijs. Laag op de gletsjer, richting het dal, vindt juist afsmelting plaats. Als het warmer wordt, wordt de sneeuwval minder en de afsmelting juist groter: bovenaan de gletsjer komt er minder ijs bij, maar beneden verdwijnt er meer. Hierdoor wordt de gletsjer korter. Hij trekt zich terug uit het dal. Als het kouder wordt, gebeurt precies het omgekeerde: de gletsjer schuift verder richting het dal. Als de afsmelting beneden en de aangroei boven in evenwicht zijn met elkaar, blijft de gletsjer even lang. Hij is dan nog wel in beweging!
  • Bij de Perito Moreno gletsjer in Argentinië bevindt het uiteinde van de gletsjer zich in een meer. Daar stort elke dag een gigantische hoeveelheid ijs van de gletsjer met donderend geraas in het water. Dit is een spectaculair gezicht, dat wordt bewonderd door toeristen, die dat natuurgeweld met eigen ogen willen zien.
  • Op het uiteinde van de gletsjer bevinden zich gletsjerpoorten. Dat zijn plaatsen waar het smeltwater onder de gletsjer vandaan komt. Het zijn de beginpunten van bergbeekjes.
  • Alles wat een gletsjer op zijn weg tegenkomt, wordt door het ijs meegenomen. Dat meegenomen materiaal is een rommeltje van grote en kleine stenen en zand door elkaar. Het wordt morene genoemd. De morene die onder de gletsjer ligt, noemt men grondmorene. De berg stenen, die op het einde van de gletsjer is te vinden, wordt eindmorene genoemd. Aan die eindmorenen kunnen geologen zien tot hoever ooit de gletsjer in het dal heeft gelegen.
  • Door de klimaatverandering (versterkt broeikaseffect) wordt het de laatste jaren steeds warmer op aarde. Overal zien onderzoekers, dat de gletsjers zich aan het terugtrekken zijn.