-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Gorbatsjov

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
Michael Gorbatsjov

De Russische taal is niet de meest toegankelijke taal ter wereld. Dankzij Michael Gorbatsjov, de laatste partijleider van de Sovjet-Unie, is de wereld in ieder geval drie Russische woorden rijker die bijna iedereen verstaat: mir, glasnost en perestrojka.

Gorbatsjov kwam aan het hoofd te staan van de Communistische Partij in 1985. Het ging toen niet goed met het land. Er waren binnenlandse onlusten, er was gebrek aan alles, de overheid kampte met enorme tekorten, de industrie in het land was sterk verouderd en er was enorm veel corruptie. In een poging het hoofd boven water te houden, namen velen het met het gezag niet zo nauw. Het gezag van de Communistische Partij was aan het afnemen en Gorbatsjov zag in dat de Sovjet-Unie op instorten stond. Hij was ervan overtuigd, het roer moest om!

Definitie

Laatste partijleider van de Sovjet-Unie tussen 1985 en de val van het land in 1991.

Toelichting

  • Michael Gorbatsjov was een zoon van een landarbeider. Het gezin had het niet breed. Na een studie rechten werd hij lid van de Communistische Partij en had daar grote invloed. In 1985 stond hij aan het hoofd van de partij en was hij de machtigste persoon in het land.
  • Hij wilde de relatie met het buitenland veranderen. Hij wilde geen Koude Oorlog meer en stond open voor besprekingen voor bevordering van de vrede (mir in het Russisch). Daarvoor kreeg hij in 1990 de Nobelprijs. In het buitenland was hij (en dat konden voor hem Russische leiders niet zeggen) mateloos populair.
  • Hij wilde corruptie uitbannen en stond voor duidelijkheid en openheid (glasnost).
  • Hij wilde dat het roer omging en dat in de USSR de mensen meer eigen inbreng kregen. De mensen moesten meer eigen initiatief durven nemen. Hij pleitte dus voor verandering (perestrojka).
  • Hij gooide de behoudende communisten uit de partij en zette er mensen voor in de plaats die hervormingen wilden. Hij maakte een eind aan de almacht van die partij en gaf de satellietstaten van Rusland meer macht. Na zijn aanstelling gingen dingen beter in het land, alleen de veranderingen kwamen wel erg snel. Hij had zijn perestrojka niet meer in de hand.
  • In 1991 deden oude generaals een poging de oude macht weer te herstellen maar mede dankzij de nieuwe grote man van de (toen nog deelrepubliek) Rusland, Boris Jeltsin, mislukte dat. Jeltsin werd zelfs machtiger dan Gorbatsjov. Nadat alle 15 deelrepublieken van de Sovjet-Unie, waaronder Rusland, zich onafhankelijk hadden verklaard, betekende dat het einde van het land. Dat betekende ook het einde van de politieke carrière van Gorbatsjov.
  • Die 15 nieuwe staten gingen verder als GOS (Gemenebest van Onafhankelijke Staten).