-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Groei

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Groeien is één van de zeven levensverschijnselen. Ieder organisme groeit. Jij ook. Een tijd geleden, toen je nog een baby was, was je veel kleiner dan je nu bent. Door te groeien ben je nu groter dan je eerst was. De mens groeit alleen maar in het eerste gedeelte van zijn leven. Sommige organismen groeien alleen met groeispurten zoals insecten. Andere organismen blijven hun hele leven groeien (bijvoorbeeld bomen en krokodillen). Bij deze organismen kun je de leeftijd schatten door te kijken hoe groot ze zijn.

Een groeispurt is een periode van snelle groei. Bij de mens is dit bijvoorbeeld de puberteit. Bij insecten is dit nadat ze hun huid hebben afgeworpen.

Definitie

  • Groeien is het groter en zwaarder worden van een organisme.

Voorbeelden

  • De gemiddelde baby in Nederland is 51 cm lang en 3500 gram zwaar. In Nederland is de gemiddelde lengte van de man 184,5 cm en van de vrouw 169,6 cm. Dat betekent dat je in je leven wel meer dan 130 cm kan groeien.
  • Een kalf van een olifant is ongeveer 100 kg zwaar als hij net geboren is, maar kan uiteindelijk 7000 kg zwaar worden.

Toelichting

  • Groei van een organisme betekent een toename van het aantal cellen in dat organisme. Deze toename komt omdat cellen zich delen.
  • Een groeispurt is een periode van snelle groei na een periode van langzamere groei.
  • Tijdens een groeispurt kan je pijn krijgen in je benen en in je rug. Dit noem je ook wel groeipijn.