-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Groene revolutie

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Veranderingen kunnen geleidelijk gaan, of in één keer. Bij de eerste mogelijkheid spreek je van evolutie, in het tweede geval van revolutie.

In de landbouw heeft zich de afgelopen tientallen jaren een nieuw revolutie voorgedaan. De toegenomen mechanisatie, het gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen, maar ook de toepassing van moderne, speciaal gekweekte graanvariëteiten zorgden voor een enorme groei van de oogsten.

Met name de zogenaamde High Yielding Varieties (letterlijk variëteiten met een hoge opbrengst) zijn belangrijk bij die groei. Door bijvoorbeeld rijstsoorten met elkaar te kruisen vond men variëteiten die hogere opbrengsten geven. Men spreekt hierbij van de Groene Revolutie.

Definitie

De snelle stijging van de landbouwproductie in arme landen door toepassing van moderne landbouwtechnieken en nieuwe graanvariëteiten.

Voorbeelden

  • Toepassing van nieuwe rijstsoorten, ontstaan door kruising van rassen of door aanpassing van de erfelijke eigenschappen.
  • Toepassen van bestrijdingsmiddelen, kunstmest en dergelijke.
  • Toepassen van moderne machines voor bijvoorbeeld het oogsten.

Toelichting

  • Tegenwoordig is het niet alleen mogelijk soorten met elkaar te kruisen. Men kan ook stukjes genen van een plant overbrengen op andere. Het betere knip- en plakwerk zullen we maar zeggen! Met deze genetische modificatie (wordt vaak omschreven als genetische manipulatie!) zijn nog grotere opbrengsten te verkrijgen. Blijft wel de vraag of de mens het recht heeft op deze manier eigenschappen van mens, dier en plant te veranderen. Daar is het laatste woord nog niet over gezegd.
  • Helaas is het niet allemaal positief gesteld met die nieuwe technieken en graansoorten. Die speciale zaden kosten veel geld en groeien alleen goed als de boer goed let op de groeiomstandigheden zoals voldoende water en meststoffen. Gebeurt dat niet, dan mislukken de oogsten. Van de bodem wordt bij die intensieve vormen van landbouw heel veel gevraagd en de bodems putten dus gemakkelijker uit. Tot slot kunnen alleen rijke boeren goed gebruik maken van die nieuwe landbouwtechnieken. Arme boeren durven het vaak niet aan om over te schakelen op die nieuwe landbouw. Ze hebben er niet eens het geld voor.
  • Kortom, de Groene Revolutie zorgde niet alleen voor grotere opbrengsten, maar ook voor bodemerosie en een grotere ongelijkheid tussen arm en rijk.