-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Groenland

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
Satellietopname van Groenland - Goed is te zien dat bijna het hele eiland bedekt is met een ijskap

We schrijven het jaar 981. Vanuit IJsland ontdekte de Noor Erik de Rode Groenland. Hij stichtte daar twee koloniën en noemde het gebied Groenland. Het verhaal gaat dat hij die naam verzonnen heeft om meer kolonisten te trekken. Wellicht was het eiland in die tijd ook groener dan nu. Toch hadden de namen Groenland en IJsland beter omgedraaid kunnen worden, want IJsland is voor het grootste gedeelte groen en Groenland voor het grootste gedeelte ijs.

Meer dan 95% van dit grootste eiland ter wereld is bedekt met een gemiddeld 3 km dikke ijskap. Alleen de kuststroken in het zuidwesten zijn ijsvrij. Daar wonen ook de meeste van de circa 57.000 Groenlanders. Daar ligt ook de hoofdstad Nuuk (14.000 inwoners). Groenland heeft een uitgesproken poolklimaat, waarbij de temperaturen in de winter kunnen dalen tot tientallen graden onder nul. In de zomer komt alleen in die kuststrook de temperatuur boven nul uit en is er zelfs een vorm van landbouw mogelijk, schapenteelt.

Definitie

Eiland in de noordelijke Atlantische Oceaan, gelegen ten noordoosten van Canada en ten westen van IJsland.

locatie van Groenland

Toelichting

  • Groenland wordt het grootste eiland ter wereld genoemd. Hoe groot het eiland is, is op de meeste kaarten niet goed te zien. Op wereldkaarten worden gebieden op hoge breedte enorm vervormd weergegeven. Ze komen dus te groot over. Om de oppervlakte goed te kunnen inschatten moet men op een globe kijken. Groenland is ongeveer vier keer zo groot als Frankrijk.
  • De kuststrook van Groenland is erg ruig. Er komen heel veel fjorden voor met gletsjers. Elke dag breken er stukken van de gletsjers af en komen in zee terecht. Groenland levert elke dag dus nieuwe ijsbergen op die de zee opdrijven.
  • Nadat Groenland ontdekt was, is het gebied al vrij snel gekoloniseerd door de Denen. Al vanaf 1397 is Groenland officieel Deens gebied en maakt het deel uit van het Koninkrijk van Denemarken. Koningin Margaretha II is officieel staatshoofd en zij wordt in Groenland vertegenwoordigd door een landvoogd.
  • De Groenlanders regelen inmiddels eigenlijk alle zaken zelf en hebben een paar jaar geleden in een referendum (volksraadpleging) bepaald dat ze steeds meer zelfstandigheid willen. In de toekomst wordt Groenland dan volledig onafhankelijk. Groenland maakt, ook al is het nog steeds onderdeel van dat Deense Koninkrijk, sinds 1985 geen deel meer uit van de Europese Unie.
  • In Groenland leven eskimo’s (inuït), Denen en Groenlanders. Deze laatste groep heeft zeg maar gemixt bloed (inuït en Deens). Bijna iedereen is Christen. Er zijn twee officiële talen, het Deens en het Groenlands.
  • Vroeger leefden de eskimo’s een nomadisch bestaan. Tegenwoordig leven zij in dorpen. Het ontbreekt de mensen aan niets, maar dagelijkse goederen zijn wel duurder dan bij ons omdat bijna alles moet worden aangevoerd uit het buitenland.
  • De belangrijkste middelen van bestaan zijn de visvangst, de jacht, de schapenhouderij en het toerisme.