-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Grondwet

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

  • Midden in de nacht wordt er op de voordeur gebonkt. Je vader schrikt zich gek en rent naar beneden om de deur open te doen. Twee mannen in leren jassen roepen: "U wordt gearresteerd omdat u onze wetten overtreden hebt' en ze nemen hem mee. Wie waren dat? Geheime politie? Welke wet? Waar brengen ze je pa naartoe?
  • Je vraagt je af: Mag dat zomaar of mag je denken wat je wil? Mag je gaan waar je wil? Mag je zeggen wat je wil? Zijn we allemaal wel gelijk? Mag je zomaar opgepakt worden? Nee, wij zijn vrije mensen en we moeten allemaal op dezelfde eerlijke manier behandeld worden. Dat verhaaltje van die mannen in leren jassen stamt uit de Tweede Wereldoorlog, (1940-1945), toen Nederland bezet was.

Definitie

In de grondwet staan al onze vrijheden, ook wel grondrechten genoemd, genoteerd.

Voorbeelden

Vrijheid van meningsuiting, maar je mag niet zomaar iemand voor schoft uitmaken of verhalen vertellen die niet waar zijn (lasteren). Vrijheid van onderwijs, vrijheid van drukpers: o.a. een krant uitgeven, Recht van petitie, dat betekent zoiets als je mag demonstreren tegen een overheidsbesluit. Onschendbaarheid van het briefgeheim: ze mogen niet zomaar je post openmaken, ook je computerpost niet. Recht van vereniging en vergadering: je mag een vereniging oprichten en vergaderingen houden bijv. met je sportclub. Je wordt dus beschermd door de grondwet. Er zijn meerdere wetten gemaakt, die van de grondwet uitgaan, die een uitwerking van de grondwet zijn. En daar hebben wij ons aan te houden anders gaan we de gevangenis in.

Tekstverband

We hebben rechten, maar natuurlijk ook plichten. Je wordt beschermd door de wet, maar je moet jezelf ook aan de wet houden. Dus als je een fiets gepikt hebt en je wordt opgepakt door de politie, moet je niet schreeuwen: “Ik ben een vrij mens, ik mag doen wat ik wil”. Nee, je moet je aan de wet houden, want iedereen heeft “Recht op bescherming van persoon en goed”.