-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Guerrilla

Uit OmoPedia
(Doorverwezen vanaf Guerrillastrijd)
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Nederlandse militairen in Afghanistan proberen met man en macht het zuidwesten van dat land stabieler te maken. De provincie Uruzgan is één van de gebieden in de wereld waar een guerrillastrijd wordt uitgevochten. Ze moeten heel erg oppassen, de militairen die daar hun vredesoperatie willen uitvoeren. De Taliban voert geen grootschalige oorlog tegen de VN militairen. Daar hebben ze de macht en de vuurkracht niet voor. Wat ze dan wel doen? Proberen de grote vijand te ontregelen. Tijdelijk en plaatselijk overmacht bereiken door patrouilles onder vuur te nemen en bijvoorbeeld voedselconvooien te versperren. Door het plaatsen van bermbommen moeten de VN-militairen met de grootste voorzichtigheid rijden over de wegen en af en toe gaat dat toch fout met dodelijke slachtoffers tot gevolg.

Definitie

Kleinschalige manier van oorlogvoeren waarbij men werkt vanuit schuilplaatsen en probeert plaatselijk de tegenstander te ontregelen.

Voorbeelden

  • Vrijheidsstrijders in Colombia (Zuid-Amerika) - FARC
  • Talibanstrijders in Afghanistan.
  • Vietcong-strijders in Vietnam ten tijde van de Vietnamoorlog in de jaren zeventig.
  • Onafhankelijkheidsstrijd van Fidel Castro op Cuba in de jaren vijftig.

Tekstverband

  • Het Spaanse woord voor oorlog is guerra. Het verkleinwoord daarvan is guerrilla. Letterlijk betekent dat dus oorlogje.
  • Een echte guerrillastrijd kun je voeren in onherbergzaam gebied met veel schuilplaatsen. Ook een tropisch regenwoud is erg geschikt om je in te verstoppen.
  • Guerrillastrijders verstoppen zich vaak tussen de plaatselijke bewoners. Die staan dat vaak toe uit angst, maar soms ook omdat ze de guerrillastrijders steunen.
  • Bij guerrilla gaat het altijd om David tegen Goliath. De kleine partij kan natuurlijk niet op tegen de grote en gaat tactieken bedenken om toch de vijand een gevoelige tik te geven. Als de grote vijand al zijn vuurkracht zou gebruiken, vallen er heel veel burgerslachtoffers en dat is de reden dat die strijdkrachten hun wapens niet inzetten. Wanneer er toch burgerslachtoffers vallen, wordt dat vaak door de guerrilla als propaganda gebruikt om de plaatselijke bevolking achter zich te krijgen.