-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Hadj

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
Moslims maken een wandeling om de Ka'aba in de grote moskee van Mekka

In de twaalfde maand van de Islamitische jaartelling is het in Mekka onvoorstelbaar druk. Miljoenen moslims zijn daar dan bijeen voor een zeven dagen durende bedevaart. Mekka ligt in het westen van Saoedi-Arabië en is de geboorteplaats van de profeet Mohammed. De bedevaart bestaat uit een aantal handelingen/gebruiken, die in de juiste volgorde moeten worden uitgevoerd. Iedereen is in het wit gekleed. Elk jaar vallen er tientallen doden, omdat de bedevaartgangers onder de voet worden gelopen door de enorme massa of per ongeluk worden geraakt bij het gooien van stenen. Deze pelgrimstocht is één van de vijf zuilen van de Islam. In het Arabisch heet dit de Hadj.

Definitie

Eén van de zuilen van de Islam is de bedevaart naar de geboorteplaats van Mohammed, Mekka.

Voorbeelden

Iedereen is gekleed in eenvoudige witte gewaden om aan te geven dat alle moslims in de ogen van Allah gelijk zijn. Elke dag moeten er vaste rituelen gevolgd worden, zoals zeven maal om de Ka’aba lopen. De Ka’aba is een kubusvormig gebouw met daarin de heilige steen (die zwarte steen is waarschijnlijk een meteoriet). De Ka'aba staat in het midden van de grote moskee van Mekka. Gevaarlijker is het gooien van stenen naar pilaren die de duivel voorstellen. Het hoogtepunt van de Hadj is de tocht (te voet) naar de vlakte van Arafat, vlakbij Mekka. Daar eren miljoenen moslims elk jaar Allah en vragen er vergeving voor hun gepleegde zonden. Op die dag vindt ook het grote Offerfeest plaats, net als bij alle andere moslims waar ook ter wereld. De traditie van dit offerfeest is terug te voeren op de Bijbel en de Koran, waar Abraham zijn zoon aan God moest offeren. Volgens de moslims was dit zijn zoon Isameïl, de voorvader van alle Arabieren. Het vlees van de geofferde dieren mag niet allemaal zelf worden opgegeten, een deel moet worden weggegeven aan de armen.

Toelichting

  • Deze zuil van de Islam is de enige die niet echt verplicht is. Hij is gewoon niet voor alle gelovigen haalbaar. Toch zal elke moslim als het enigszins kan voldoende geld bij elkaar sparen om in ieder geval één maal in zijn leven de bedevaart te maken.
  • In Marokko ligt vlakbij de oude koningsstad Mèknes de bedevaartstad Moulay Idriss. Deze wordt ook wel het "Mekka van de armen" genoemd. In plaats van de bedevaart naar Mekka is zeven keer een bezoek brengen aan deze stad voldoende om te voldoen aan de Hadj. In de meeste Islamitische landen bevinden zich dergelijke bedevaartsoorden, die als vervanging kunnen dienen voor de bedevaart naar Mekka.