-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Staafdiagram

Uit OmoPedia
(Doorverwezen vanaf Histogram)
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Een staafdiagram gebruik je als je van een bepaald gegeven of variabele een bepaalde waarde wilt aangeven. De lengte van het aangegeven staafje bepaalt de waarde. Hoe langer het staafje, hoe hoger de waarde. Langs één van de assen moet een schaalverdeling worden aangebracht.

De meeste staafdiagrammen zijn verticale diagrammen. Dat betekent dat de staafjes rechtop staan. Dat hoeft echter niet altijd. In het bijgaande voorbeeld is sprake van een horizontaal staafdiagram.

Definitie

Grafische weergave van gegevens met behulp van staafjes.

Voorbeeld

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
Staafdiagram met de leeftijdsverdeling van een sportclub - Klik op de grafiek voor een vergroting.

In nevenstaand voorbeeld zie je een horizontaal staafdiagram van de leeftijdsopbouw van een sportclub. De groep is verdeeld in een aantal leeftijdscategorieën. Voor elke leeftijd is aangegeven hoeveel mensen die leeftijd hebben.

Toelichting

  • Een staafdiagram (staafgrafiek) wordt ook wel een histogram genoemd.
  • Om een verticaal staafdiagram te maken volg je dit stappenplan:
    • Op de horizontale as zet je de variabelen, zoals de maanden van het jaar, de leeftijdscategorieën, de landen die je met elkaar gaat vergelijken of wat dan ook.
    • Op één van de verticale assen zet je de schaalverdeling uit. Dat kun je ook aan beide kanten doen.
    • Voor elke variabele maak je een staafje met de juiste lengte.