-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Hub and spokemodel

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Op onze nationale luchthaven landen drie verschillende typen passagiers. Het grootste deel (zo'n kleine 60%) heeft Schiphol als eindbestemming. Vandaar reist men per trein of auto verder. Een heel klein gedeelte heeft Schiphol als tussenlanding. Na een oponthoud reist deze groep met hetzelfde toestel weer verder. Ongeveer 40% vormen de transferpassagiers. Zij komen met een toestel aanvliegen om door te reizen met een ander vliegtuig. Deze transferpassagiers hebben te maken met het zogenaamde hub-and-spoke principe.

Het is natuurlijk ondoenlijk om vanuit alle Europese luchthavens rechtstreekse vluchten te organiseren naar andere continenten. Sommige grote luchthavens waaronder Schiphol dienen als hub, als vervoersknooppunt. Met kleine vliegtuigen komt men aanvliegen vanuit Europese steden om op Schiphol over te stappen op een intercontinentale vlucht, bijvoorbeeld naar Amerika. Omgekeerd gebeurt natuurlijk ook: nadat passagiers vanuit een ander continent op Schiphol zijn geland, stappen ze over op kleinere vliegtuigen, die ze naar de eindbestemming in Europa brengen.

Definitie

Vervoer over grote intercontinentale afstanden vindt plaats tussenmainports ofwel hubs; die hubs zijn met aan- en afvoerlijnen (de spokes) verbonden met het achterland.

Voorbeelden

  • In de luchtvaart zijn in Europa de luchthavens van Londen, Parijs, Frankfurt en Amsterdam belangrijke hubs. Vandaar uit vertrekken de meeste intercontinentale vluchten. Dit zijn vluchten tussen verschillende werelddelen.
  • In de scheepvaart is Rotterdam de grote hub van Europa. Daar varen gigantische schepen af en aan met scheepsladingen uit andere continenten. Vanuit de mainport Rotterdam zijn verbindingen met honderden steden in het achterland door middel van binnenvaart, trein, vrachtauto en kustvaart. Kustvaarders zijn kleinere zeeschepen die vanuit de mainport Rotterdam bijvoorbeeld op en neer varen naar Groot-Brittannië.

Toelichting

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
Het hub and spokemodel - Klik op plaatje voor vergroting
  • Het Hub and Spokemodel kun je als volgt uitleggen. Het woord hub betekent in het Engels letterlijk een naaf, in dit geval de naaf van een wiel. Vanuit die naaf lopen er spaken (de spokes) naar de rand van het wiel. Zo’n wiel stelt in het model een continent voor. De continenten samen (in het model zeg maar de fiets) zijn met elkaar verbonden door middel van de naaf van de fiets.
  • Het hub- en spokemodel kun je toepassen op zowel luchtverkeer als scheepvaartverkeer.