-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Huid

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

De huid is het grootste orgaan van het menselijk lichaam. Iedereen heeft een andere huid. De een heeft een meer donkere huid, de ander een lichtere, de een heeft meer moedervlekken, de ander heeft meer puistjes en ga zo maar door.

Één van de lagen van de huid is de opperhuid. Deze bestaat alleen maar uit dode huidcellen! Deze cellen komen van de lederhuid. Die ligt onder de opperhuid. De cellen in de lederhuid delen zich constant. Deze gaan dan naar het huidoppervlak (opperhuid). In het onderhuids bindweefsel zitten alle bloedvaten, haarfollikels en zweetklieren. Het onderhuids bindweefsel bestaat uit vet.

Talgklieren produceren een stof die op vet lijkt. Dit vet houdt je haren én huid soepel. Ze zitten bij een haarfollikel. In de haarfollikel groeit een haar. Deze zitten overal op je lichaam. Soms zijn ze wat dikker en kun je ze zien, soms zijn ze zo dun dat je ze bijna niet ziet. De zweetklieren in de huid zorgen ervoor dat wanneer je het warm hebt, je die warmte kwijtraakt. Als dit niet zou gebeuren, zou je oververhit raken. Bloedvaten in de huid zorgen ervoor dat alle onderdelen in de huid bloed krijgen.

Definitie

Het grootste orgaan van het lichaam met als functie de bescherming van alles in het lichaam.

Voorbeelden

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
1.Hoornlaag 2.Opperhuid 3.Lederhuid 4.Onderhuids bindweefsel

In het nevenstaand plaatje zien jullie de onderdelen van de huid. De buitenste laag heet de hoornlaag, daaronder zit de opperhuid. Daar onder de lederhuid, daaronder het onderhuids bindweefsel.

Toelichting

  • Iemands huid wordt bruiner doordat er meer melanine in de huid zit. Dit gebeurt om de huid beter te beschermen tegen verbranden. In Afrika hebben ze een bruinere huid dan hier omdat daar de zon veel feller schijnt dan in Nederland. Ze moeten beter beschermd zijn tegen de zon.
  • Bij een eerstegraads brandwond is de opperhuid verbrand. Dit merk je door een branderig gevoel en een rode huid.
  • Bij een tweedegraads brandwond is ook de lederhuid verbrand. Er zit dan een blaar op die plek. Om de plek heen zitten vaak eerstegraads brandwonden.
  • Een derdegraads brandwond voel je niet. De plek is wit of zwart (gekookt of verkoold). Bij een derdegraads brandwond is ook het onderhuids bindweefsel beschadigd. Zelfs de zenuwen zijn verbrand! Om de plek heen doet het wel heel veel pijn.
  • Als iemand een tatoeage laat zetten, wordt er met een naald inkt in de lederhuid gespoten. Daarom blijft de tatoeage ook zo goed zitten!
  • Een jeugdpuistje is een verstopte talgklier. Als je je huid goed wast met water en een heel klein beetje zeep, heb je minder kans op jeugdpuistjes.
  • Ieder zoogdier, amfibie en reptiel heeft een huid. Per groep verschilt de opbouw van de huid.
  • Iemand die een brandwond heeft gehad, krijgt daarvan een litteken. Deze blijf je altijd zien.
  • Als je een haar uit je huid trekt, zie je een soort van zakje aan het eind van de haar zitten. Dit is het haarzakje. Hieruit groeit de haar.