-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Hunnen

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

In 433 na Christus werd Attila de koning van de Hunnen. De Hunnen waren van oorsprong Aziatische nomadenstammen die zich verenigd hadden en allemaal dezelfde heerser erkenden. Ze waren uit Azië verjaagd en zochten nieuw geluk in Europa. Dat deden ze met niets ontzienende wreedheid. Ze zochten in het huidige Hongarije een nieuwe machtsbasis en vandaar uit werden grote delen van Europa onder de voet gelopen. Vooral onder koning Attila waren de Hunnen berucht om hun verwoestingen die ze achterlieten op het strijdtoneel. Attila had niet voor niets als bijnaam ‘gesel Gods’.

Definitie

Verbond van uit Azië afkomstige nomadenstammen die vooral in de 4e eeuw na Christus in Europa heeft huis gehouden.

Voorbeeld

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
Hunnenrijk omstreeks 450 - Klik op kaart voor vergroting

Op bijgaande kaart is de grootte van het Hunnenrijk in Europa af te lezen.

Toelichting

  • De Hunnen waren zo gevreesd dat velen een directe confrontatie uit de weg gingen. Zo vluchtten vele Germanenstammen het West-Romeinse Rijk binnen.
  • De Hunnen hebben niet alleen huisgehouden in het West-Romeinse Rijk, maar ook in het Oost-Romeinse Rijk waren de mensen niet veilig voor de strooptochten van de Hunnen. Zelfs de hoofdstad Rome werd bedreigd.
  • Uiteindelijk zijn de Hunnen verslagen doordat Europese volken gingen samenvechten en omdat ze de tactiek van de Hunnen overnamen. Hunnen vochten namelijk te paard, terwijl Romeinse legers vooral te voet vochten.
  • Na de dood van Attila in 453 viel het Hunnenrijk uiteen en kwam er een einde aan de bedreiging.