-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Hypotheek

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Heel veel mensen wonen in een koophuis en beschouwen dit als hun bezit. Ze hebben de sleutel, ze onderhouden het huis zelf en zijn misschien ook wel bezig met een verbouwing. Toch voelen die trotse bezitters zich misschien nog niet de echte eigenaren van de woning, omdat ze bij de bank een flinke schuld hebben uitstaan voor de hypotheek die ze hebben afgesloten om hun huis te kunnen financieren..

Als je bijvoorbeeld drie ton moet ophoesten om een huis te kopen, kunnen maar heel weinig mensen dat zo handje contantje betalen. Ze moeten dus geld gaan lenen bij de bank. Die leent dat geld tegen een bepaald rentepercentage en spreekt af het geld inclusief rente over een lange periode, bijvoorbeeld dertig jaar, terug te betalen. Zo lang de schuld niet geheel is afbetaald, blijft het huis in onderpand bij de bank. Die heeft daardoor de zekerheid geld terug te krijgen, mochten de bewoners de hypotheek niet meer kunnen betalen.

Definitie

Een door de bank verschafte lening voor de aanschaf van een onroerende zaak, zoals een huis, waarbij het huis dient als onderpand voor de bank.

Voorbeelden

  • Jan en Moniek willen een huis kopen van 300.000 euro. Zij hebben door een erfenis een eigen vermogen van 100.000 euro en daarvan willen ze 50.000 euro gebruiken voor de inrichting en verbouwing van het huis. Dat betekent dat ze zelf nog 50.000 euro in het huis kunnen steken. Ze vragen aan de bank of het mogelijk is 250.000 euro te lenen voor een hypotheek.
  • Peter en Carla hebben een hypotheek afgesloten van 250.000 euro. Ze betalen elke maand alleen rente en doen geen aflossingen. Dertig jaar lang blijft hun schuld dus op 250.000 euro staan. Ze profiteren van een grote belastingaftrek waardoor er per maand meer geld overblijft. Het geld dat ze niet besteden aan aflossing stoppen ze in een levensverzekering die over 30 jaar als het goed is zoveel heeft opgeleverd dat ze de hypotheek in één keer kunnen aflossen.

Tekstverband

  • Omdat de bank bij het verstrekken van de lening zekerheid heeft dat het altijd geld kan zien, kan de rente over de lening wat lager zijn.
  • Er zijn veel verschillende vormen van hypotheken. Zo kun je met een bank afspreken hoe lang je een vaste rente wilt hebben. Dan heb je de zekerheid dat die niet onverwacht hoger wordt, maar omgekeerd heb je ook kans dat je meer betaalt dan de rentestand van een bepaald moment.
  • Er is een veelheid aan leningsvormen in omloop. Over het algemeen is het de bedoeling dat aan het eind van de looptijd de lening is terugbetaald. Tussentijds moet periodiek (bij woninghypotheken meestal maandelijks) rente, en vaak aflossing, worden betaald.
  • De rente die je betaalt voor een hypotheek is aftrekbaar van de belasting. Daardoor wordt het aantrekkelijker om een huis te kopen.
  • Hoeveel geld je kunt steken in een hypotheek hangt af van veel dingen. Verdien je alleen of met zijn tweeën, wat zijn je toekomstplannen met betrekking tot gezinsuitbreiding, heb je al andere leningen uitstaan? Zowel voor de bank als de aanvrager van de hypotheek is het belangrijk niet teveel te lenen. Mensen kunnen immers in zware financiële nood komen indien bijvoorbeeld onverwachts (een deel van het) salaris wegvalt.