-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

IJzeren Gordijn

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Een jaar na beeindiging van de Tweede Wereldoorlog voelde Winston Churchill van Groot-Brittannië al aan dat het niet goed ging met Europa. De westelijke geallieerden en de Sovjet-Unie kwamen steeds meer van elkaar te staan. Stalin had op de grens van de door de Russen bevrijde delen een versperring met prikkeldraad gemaakt en werd het inwoners van Oost-Europa onmogelijk gemaakt naar het westen te reizen.

In 1946 hield Churchill in Amerika een beroemde rede die op dat moment overdreven leek, maar nog geen zes jaar later bittere werkelijkheid werd. Vertaald zei hij:

“Van Stettin aan de Oostzee tot Triëst aan de Adriatische Zee, is een ijzeren gordijn neergelaten dwars door het Europese continent. Achter die lijn liggen alle hoofdsteden van de oude staten van Centraal en Oost-Europa: Warschau, Berlijn, Praag, Wenen, Boedapest, Belgrado, Boekarest en Sofia. Al deze beroemde steden en de bevolkingen erom heen, liggen binnen de Sovjetsfeer en zijn allen in een of andere vorm onderworpen, niet alleen aan de Sovjetinvloed, maar in grote en steeds grotere mate aan directe beheersing door Moskou. (...) De communistische partijen, die heel klein waren in deze oostelijke staten van Europa, zijn in aanzien en macht verheven in geen verhouding tot hun getal en trachten overal totalitaire macht te verkrijgen. Politie-regeringen hebben bijna overal de overhand, en tot dusver bestaat er, behalve in Tsjecho-Slowakije, geen ware democratie."

Definitie

Scheidingslijn in Europa tussen de Oostbloklanden en de westerse landen.

Voorbeelden

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
IJzeren Gordijn
  • Op nevenstaande kaart is te zien waar de grens precies liep.
  • De Berlijnse muur die heel West-Berlijn afsloot van de DDR, was een onderdeel van dit IJzeren Gordijn. Die kun je op de kaart overigens niet zien.

Toelichting

  • Het IJzeren Gordijn was het symbool van de Koude Oorlog. Een voor inwoners van het Oostblok onneembare grens op weg naar meer vrijheid. Alle landen in Oost-Europa kwamen onder sterke invloed van de Sovjet-Unie. West-Europa en de VS stonden dit toe omdat ze bang waren dat ingrijpen zou leiden tot een derde wereldoorlog.
  • De muur bestond uit twee betonnen muren met daartussen mijnenvelden, prikkeldraad en uitkijktorens. Hij stond geheel op het grondgebied van het Oostblok, een paar meter van de echte grens af. Je moest dus oppassen de muur niet te dicht te naderen, want dan kon je al worden opgepakt.
  • In 1989 kwam een einde aan de tweedeling in Europa en dus ook aan het IJzeren Gordijn. Met name in Hongarije en Tsjechië was men soepeler geworden om de grens te passeren. Zeker nadat de Sovjet-Unie zelf had ingezien dat het zo niet langer kon, ging ook in Duitsland de grens open.
  • De naam IJzeren Gordijn komt uit de theaterwereld. Vroeger was er een brandweervoorschrift dat er tussen het toneel en het publiek een ijzeren scheidingswand kon worden neergelaten als het doek op het toneel in brand zou vliegen. Dat doek was vroeger namelijk erg brandbaar.