-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

IMF

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Het gaat erg moeizaam in een Afrikaans land. De bevolking lijdt honger, aan alles is gebrek en mensen nemen steeds vaker het heft in eigen hand omdat ze geen vertrouwen meer hebben in de regering. Die regering moet steeds meer moeite doen om aan geld te komen. Bij banken hoeven ze niet meer aan te komen en zelfs de Wereldbank is niet meer bereid geld te verstrekken. De regering ziet nog maar één oplossing, aankloppen bij het IMF ofwel Internationaal Monetair Fonds.

Definitie

Speciale organisatie van de Verenigde Naties, gericht op het bewaken van de economische stabiliteit in de wereld en het verstrekken van financiële noodhulp.

Voorbeelden van activiteiten

  • Het bevorderen van de samenwerking tussen de aangesloten lidstaten.
  • Het bewaken van de wisselkoersen en de economische groei.
  • Het verstrekken van leningen tegen zeer gunstige voorwaarden om daarmee onmiddellijke betalingsproblemen van landen te verminderen.

Toelichting

  • Deze speciale instantie van de Verenigde Naties is in 1944 opgericht en diende oorspronkelijk vooral om Europa te helpen met de wederopbouw na afloop van de Tweede Wereldoorlog. Later is men zich vooral gaan richten op het verlenen van financiële steun aan ontwikkelingslanden.
  • Bijna alle landen van de wereld zijn lid van het IMF. Op dit moment staat er voor ruim 100 miljard dollar steun uit in 87 landen.
  • Wil een land in aanmerking komen voor steun van het IMF, dan moet het met de billen bloot. In ruil voor die steun wil het IMF dat het land gaat hervormen, minder overheidsuitgaven heeft, gaat bezuinigen (bijvoorbeeld op onderwijs) en hogere belastingen gaat heffen. De betalingsbalans (zeg maar een vergelijking van wat je aan geld binnenkrijgt en wat je aan geld moet betalen) moet weer in evenwicht worden gebracht.
  • Het benodigde geld voor de leningen wordt door de deelnemende landen zelf opgehoest. Hoe rijker een land, hoe hoger de bijdrage. Hoe hoger de bijdrage, hoe meer het land te vertellen heeft in het IMF. Gaat het in een land tijdelijk minder goed, dan mag die bijdrage tijdelijk wat minder zijn.