-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Intertropische Convergentiezone

Uit OmoPedia
(Doorverwezen vanaf ITC)
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Iemand steekt met een zeilboot de Atlantische Oceaan over van Afrika naar Amerika. De boot wordt prachtig voortgestuwd door de krachtige passaatwind. Op een gegeven moment gaat het echter mis. De boot komt terecht in een gebied met windstilte. Dagenlang dobbert de boot op de oceaan en wordt getrakteerd op wat buitjes, maar wind, ho maar. De ongelukkige zeiler bevindt zich in de InterTropische ConvergentieZone of ITC. In de ITC kan het soms erg rustig zijn, maar op andere momenten is dit gebied juist het toneel van hevige onweersbuien. Soms kunnen die boven oceanen uitgroeien tot tropische stormen of soms zelfs orkanen.

Definitie

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
De ITC op de Grote Oceaan. Duidelijk is de zone met wolken te zien. Op deze plaats botsen de noordoostpassaat en de zuidoostpassaat op elkaar.

Lagedrukgebied in de buurt van de evenaar waar passaatwinden of moessonwinden naar toe waaien.

Voorbeelden

Als je naar bijgaande satellietfoto kijkt, dan zie je duidelijk op de oceaan in de buurt van de evenaar een wolkenband liggen. Hieruit valt veel neerslag. Deze wolkenband behoort bij de ITC.

Toelichting

  • De ITC is de zone met stijgende luchtbewegingen in de buurt van de evenaar. Deze zone wordt ook wel de doldrums genoemd. Het waait er soms bijna niet. Opstijgende lucht ervaar je namelijk niet als wind.
  • Het gaat bij de ITC om een lage drukgebied. Bij een lage drukgebied stijgt de lucht, waardoor er dus geen hoge druk op de aarde is. Alleen bij stijgende lucht met vocht erin kun je neerslag krijgen. Deze heb je dus niet bij een hoge drukgebied, waar de lucht daalt!
  • Vooral waar de ITC boven water ligt, valt vaak veel neerslag. De warme lucht heeft veel waterdamp opgenomen. Als deze lucht in de ITC gaat stijgen, koelt de lucht af en krijg je condensatie. De waterdruppels vormen samen wolken en hieruit kan het hard regenen.
  • De ITC verplaatst zich gedurende het jaar. Hij verschuift, omdat de loodrechte zonnestand verschuift tussen de twee keerkringen. Dat verplaatsen van de ITC gebeurt vooral boven grote landmassa’s. Boven water verplaatst de ITC zich veel minder. Hier is het verschil in temperatuur namelijk kleiner.