-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Imago

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Het zal je maar gebeuren. Een bedrijf dat bier produceert, bedenkt een nieuw alcoholvrij biertje. Er gaat een omvangrijke campagne van start om dat nieuwe product op de markt te brengen. En zie, het product slaat aan bij de consumenten. Het verkoopt als een trein. Men vindt het lekker en kan na afloop van een feestje veilig in een auto stappen. En dan gebeurt het. Een cabaretier maakt het drinken van dat alcoholvrije biertje belachelijk in een oudejaarsavondconference. Mannen die dat biertje drinken worden afgeschilderd als slappelingen. De cabaretier heeft succes. De zaal lacht zich een deuk. De bierproducent heeft echter de grootste deuk opgelopen. Want het positieve imago dat het biertje heeft opgebouwd, is in één klap verdwenen. Het biertje wordt bijna niet meer verkocht en op een gegeven moment zelfs in ons land uit de handel genomen.

Definitie

Een breed gedragen beeld dat van een persoon of instelling of product bestaat.

Voorbeelden

  • Duitse luxe automerken als Mercedes, Audi en BMW hebben een uitgesproken imago opgebouwd van kwaliteitsmerk. Dat mag best iets kosten. Wanneer andere merken zich wagen om een zelfde kwaliteitsauto op de markt te brengen voor minder geld, hebben die toch moeite om die producten te verkopen. Ook al zijn die net zo goed, de klant blijft kiezen voor het vertrouwde merk.
  • Een politicus ligt goed bij het publiek. Men heeft vertrouwen in de persoon. Ineens duikt er een verhaal op dat die politicus in het verleden iets verkeerds heeft gedaan. In één klap is het goede imago weg en moet de politicus vertrekken.

Toelichting

  • Een ander woord voor imago is reputatie. Een goede reputatie betekent dat men vertrouwen heeft en mensen zich erbij thuis voelen.
  • Er bestaan verschillende soorten imago. Zo kun je van een service-imago spreken, of een kwaliteitsimago of een prijsimago. Een bedrijf kan zo'n imago sturen. Daar moet je wel moeite voor doen, bijvoorbeeld door producten zo scherp mogelijk te prijzen. Een garage kan zijn service-imago verbeteren door altijd met klanten eerst te overleggen voordat reparaties worden uitgevoerd, altijd een goede prijsafspraak te maken en bijvoorbeeld altijd na afloop van de reparatie aan de klant te vragen of hij tevreden was met de verleende service.
  • Het voorbeeld van het biertje is echt gebeurd. Het ging om het door bierbrouwer Heineken op de markt gebrachte Bucklerbier. Dat alcoholvrije bier werd op de oudejaarsavondconference in 1989 meerdere malen onder vuur genomen door cabaretier Youp van 't Hek.