-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Inburgeringscursus

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Mohammed woont nu zes jaar in Nederland en wil zijn vrouw Fatima eindelijk laten overkomen uit Marokko. Hij heeft het hier naar zijn zin en wil hier een verder leven opbouwen. Hij wil ook Nederlander worden en wil zich laten naturaliseren. Om zijn vrouw over te laten komen moet hij volgens de wet voldoende inkomen hebben en zijn vrouw hier goed kunnen verzorgen. Dat is geen probleem. Hij huurt een ruime flat en heeft een vaste baan in een fabriek.

Aan één eis van de overheid is door Fatima echter nog niet voldaan. Sinds 2006 eist de overheid dat immigranten van buiten de EU die hier voor langere tijd willen blijven, een zogenaamd inburgeringsexamen afleggen. Voordat zijn vrouw een tijdelijk visum voor Nederland krijgt, moet ze in de Nederlandse ambassade in Marokko een test afleggen waarin ze aantoont de Nederlandse samenleving een beetje te kennen en ook de Nederlandse taal een klein beetje te beheersen.

Definitie

Een verplichte cursus voor immigranten van buiten de Europese Unie, waarin ze allerlei aspecten van het land, waar ze willen gaan wonen, leren.

Voorbeeld

  • Nederland stelt sinds 15 maart 2006 inburgering verplicht in het buitenland, dit houdt in dat je naar de Nederlandse ambassade gaat om een inburgeringsexamen af te leggen.
  • Ook als je eenmaal in Nederland bent, moet je hier nog een verdere inburgeringscursus volgen en een inburgeringsexamen afleggen. Gemeenten zijn verplicht die cursussen aan te bieden.

Tekstverband

  • Inburgeren ziet de overheid als iets wezenlijks voor de nieuwkomers. Hoe kun je als buitenlander in ons land functioneren als je helemaal niets van dat land en zijn gewoonten kent en de taal niet spreekt? Wil je kunnen integreren, dan zul je de taal toch een beetje moeten beheersen.
  • Niet iedereen van buiten de EU hoeft zo’n inburgeringscursus te volgen. Het geldt bijvoorbeeld niet voor immigranten uit Australië of de VS en ook bijvoorbeeld niet voor mensen uit Suriname. Ook geldt die verplichting niet voor asielzoekers.