-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Index

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Frits vindt in een oude schoendoos een foto van een textielfabriek die vroeger eigendom was van de familie. Die fabriek schijnt ongeveer 100 jaar geleden afgebrand te zijn. Hij wil hier iets meer van weten en gaat naar het gemeentelijk archief. Daar zegt men dat je daar vast iets over zou moeten kunnen vinden in de oude kranten, maar ja, zoek daar maar eens in. Wanneer is de fabriek precies afgebrand? Dat weet hij niet en dus kan hij ook niet gericht in die oude kranten zoeken.

Jaren later heeft het Archief een oplossing voor Frits zijn probleem. Dankzij een vrijwilliger zijn alle oude kranten doorgespit en voorzien van een index. Elk artikel is doorgelezen en voorzien van zogenaamde trefwoorden. In een speciaal computerprogramma typ je in textielfabriek en afgebrand. Het programma verwijst je door naar de krant waarin dit bericht stond.

Definitie

  • Geordende lijst met sleutels om artikelen te identificeren en/of terug te vinden.
  • Een index is een opgave van gegevens uit één of meer archiefbestanddelen in een andere volgorde dan die, waarin zij in die bestanddelen voorkomen, met verwijzing naar de vindplaatsen.

Voorbeelden

  • Een index maken van alle achternamen die in een geschiedenisboek voorkomen.
  • Een index van alle begrippen die in een studieboek voorkomen.

Tekstverband

Het begrip index heeft nog meer betekenissen:

  • Een index is een verhoudingscijfer om een bepaalde ontwikkeling of een stemming weer te geven. Een index volgt bijvoorbeeld de ontwikkeling van de waarde van de aandelen van de in de index opgenomen bedrijven. De beurs van Amsterdam staat bijvoorbeeld op 550.
  • Verhoudingsgetal tussen een getal in een jaar en het getal in het jaar waarmee je het vergelijkt. Zie indexcijfer.