-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Indische Oceaan

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Raadsel: Waar is Koningin Elisabeth van Groot-Brittannië officieel staatshoofd, maar moet je betalen met Amerikaanse dollars? Antwoord: Op de Chagos-eilanden, midden in de Indische Oceaan. Deze eilanden zijn in de jaren zestig van de vorige eeuw voor 50 jaar verhuurd aan de Engelsen. Deze hebben daar op één van die eilanden, Diego Garcia, samen met de Amerikanen een hele grote militaire basis gemaakt. Vooral in de tijd van de Koude Oorlog was dat een ideale plek om de Russen in de gaten te houden. Tussen 1967 en 1973 moesten alle oorspronkelijke bewoners vertrekken. Ook al is inmiddels een aantal van hen teruggekeerd, het eiland heeft nog steeds een bijzondere militaire status.

De Chagos-archipel is één van de eilandenrijken in de Indische Oceaan. Het aantal eilanden valt echter in het niet bij de Grote Oceaan. De Indische Oceaan is de kleinste van de oceanen op aarde.

Definitie

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
Indische Oceaan - klik op kaart voor vergroting

Kleinste wereldzee, gelegen tussen Afrika, het zuiden van Azië en Australië. Zie voor de ligging de nevenstaande kaart.

Toelichting

  • De Indische Oceaan is ongeveer 73 miljoen km2 groot.
  • In de Indische Oceaan liggen een paar grote eilanden zoals Madagaskar voor de kust van Afrika en Sri Lanka voor de kust van India.
  • Bekende eilandengroepen in de Indische Oceaan zijn de Malediven en de Seychellen. Beide eilandengroepen leven vooral van toerisme.
  • Ten zuiden van de 60 graden ZB gaat de Indische Oceaan over in de Zuidelijke Oceaan.