-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Industriële Revolutie

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Omschrijving

James Watt is één van de personen in de wereldgeschiedenis die onze leefomstandigheden compleet op zijn kop heeft gezet. Hij wordt gezien als de uitvinder van de moderne stoommachine. Die stoommachine zorgde rond het midden van de 18e eeuw voor een snelle, ingrijpende verandering van onze maatschappij. Hij zorgde voor een revolutie in de manier van produceren. Voor zijn tijd werkte men vooral kleinschalig in ambachtelijke werkplaatsen en op het land. Men had alleen de beschikking over spierkracht. Door de stoommachine kon men veel grootschaliger gaan produceren. Fabrieken verrezen in snel tempo in het landschap. Er ontstond industrie. Men produceerde niet alleen meer maar ook sneller en goedkoper. Men spreekt van de Industriële Revolutie.

Definitie

De overgang van het maken van producten thuis en in kleine werkplaatsen naar fabrieksproductie door de uitvinding van de stoommachine.

Voorbeelden

  • Stoommachines kun je gebruiken in de transportwereld. Denk aan stoomschepen en stoomtreinen.
  • Stoommachines werden in het begin vooral gebruikt in de textielindustrie. Geen met menselijke kracht bediende weefgetouwen, maar grote weefmachines die werden aangedreven door stoomkracht.

Toelichting

  • De Industriële Revolutie is ontstaan in Groot-Brittannië in de tweede helft van de 18e eeuw.
  • Door de toegenomen mechanisatie in de landbouw ontstond er een overschot aan arbeiders die massaal naar de steden trokken om daar te gaan werken in de nieuwe fabrieken. Er ontstonden goedkope, snel gebouwde arbeiderswijken. Logisch dat met name de eigenaren van de fabrieken het meest profiteerden van de vernieuwingen. Gevolg was een groter verschil tussen de rijken en de armen in de samenleving. De fabrieksarbeiders hadden het bovendien vaak slecht. Ze moesten eentonig werk doen voor schandalig lage lonen. Arbeidsomstandigheden waren slecht. Er waren nog geen vakbonden die waakten over het wel en wee van het personeel.
  • Nederland was niet zo snel met zijn industriële ontwikkeling. Wij hadden meer dan een eeuw lang veel meer aandacht voor het handeldrijven. Rond 1860 ontstonden ook bij ons grote industrieën.
  • Een stoommachine zet warmte om in bewegingsenergie. Stel je dat zo voor. Met behulp van fossiele brandstoffen verwarm je water. De ontstane stoom kun je onder druk tegen een schoepenrad aan laten spuiten, waardoor die gaat draaien. Het enige wat je dan nog moet doen is dat rad met andere machines verbinden door middel van rubberen aandrijfriemen. Eén stoommachine kon op vele andere machines worden aangesloten.