-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Vluchtsector

Uit OmoPedia
(Doorverwezen vanaf Informele sector)
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Je opa, 55 jaar, is ontslagen. Er is niet genoeg werk meer in zijn fabriek. Hij probeert ergens anders een baan te krijgen, lukt niet. Die ouwe slimmerik denkt ”Ik ben een goeie timmerman, ik ga lekker klussen. Eerst voor familie wat opknappen: stoelen maken, waterleiding verleggen, kamers behangen enz.” Hij heeft wel geen diploma, maar verdient zo stiekem wat bij. Leuk verdiend boven de WW-uitkering: een extra centje voor zijn hobby. Ja, voor opa is het extra, maar voor de opa van Amir in het ontwikkelingsland India is het noodzaak. Geen werk meer op het land? Dan maar naar de stad, vluchten in zelf bedachte handeltjes of werkjes om toch wat te verdienen, want een werkloosheidsuitkering kennen ze daar niet: lege flessen zoeken en verkopen, schoenpoetsen, pinda’s pellen, schoon water verkopen, haren knippen en ga zo maar door. De familie van Amir komt terecht in de informele sector ofwel vluchtsector.

Definitie

Mensen zonder baan vluchten naar de dienstensector voor een baantje/werk zonder er een diploma voor te hebben en tegen een laag loon, om toch iets te verdienen.

Voorbeelden

In alle minder ontwikkelde landen, waar de mensen vaak in sloppenwijken wonen en geen werk hebben dus niks verdienen: geen voedsel, riool, gas, stroom, school, water hebben. Niks, alleen armoede en criminaliteit, misdadigheid, want in zo’n sloppenwijk is de sterkste de baas. In zo'n samenleving proberen mensen op alle mogelijke manieren het hoofd boven water te houden. Dat betreft niet alleen hard werken voor volwassenen maar ook kinderarbeid komt heel veel voor.

Tekstverband

  • In een ontwikkelingsland heb je twee soorten banen:
    • 1e : formele banen = een vaste baan of vast werk
    • 2e : informele banen = zelf je kostje bij elkaar scharrelen, voor je dagelijkse eten zorgen, door allerlei werkjes te verrichten.
  • In de informele sector dragen mensen geen belasting af aan te staat. Het is heel erg gissen om te bepalen hoeveel er in die sector verdiend wordt.
  • De informele sector wordt ook wel vluchtsector genoemd.