-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Infrastructuur

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Ga eens een kijkje nemen in de haven van Rotterdam. Dat is echt een plek waar alle soorten vervoer voorkomen en ook op elkaar afgestemd zijn. Grote zeeschepen meren er elke dag af aan de kades en lossen hun containers, olie, ijzererts, graan en wat al niet. Al die producten moeten worden verder vervoerd naar het achterland van de haven. Treinen rijden af en aan, gigantische hoeveelheden vrachtauto’s rijden over de wegen. Het is de infrastructuur die al dat vervoer mogelijk maakt.

Definitie

  • Alle tastbare voorzieningen ten behoeve van verkeer en vervoer.
  • Het totaal van alle bovengrondse en ondergrondse verbindingen

Voorbeelden

Autowegen, spoorlijnen, vliegvelden, pijpleidingen, havens, communicatieverbindingen enzovoorts

Toelichting

  • Infrastructuur is dus een soort overkoepelende term voor alles wat vervoer mogelijk maakt en in het landschap ligt. Je kunt het dus meestal zien, maar niet altijd. Een pijpleiding onder de grond hoort ook tot de infrastructuur net zoals electriciteitsleidingen en satellieten die hoog boven de aarde zweven en telefoonverbindingen mogelijk maken.
  • Je moet er op letten dat infrastructuur vast ligt in het landschap. Alles wat daar over rijdt of vaart of vliegt hoort dus niet tot de term. Auto's, treinen, schepen en dergelijke worden niet gerekend tot de infrastructuur maar tot de vervoermiddelen.
  • Het rijk, de provincie en de gemeenten zijn de overheden die de infrastructuur aanleggen en onderhouden. Dat aanleggen en onderhouden besteden ze natuurlijk wel uit aan aannemersbedrijven.
  • Ook binnen de ICT-wereld (zeg maar de computers) spreekt men over infrastructuur. Dat zijn dus alle dingen die het mogelijk maken dat er data-transport is tussen computers. Daar hoort bijvoorbeeld het internet bij.