-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Inkomen

Uit OmoPedia
(Doorverwezen vanaf Inkomsten)
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Als je werkt krijg je loon of salaris en dat wordt tegenwoordig meestal per maand uitbetaald. Dan hebben we het dus over je eigen inkomen uit verrichte arbeid. Als jullie een bijbaantje hebben bij een supermarkt hebben jullie dus ook een eigen inkomen. Inkomen hoef je niet altijd te krijgen uit zelf verrichte arbeid. Een eigenaar van een fabriek bijvoorbeeld maakt winst en die wordt gerekend tot zijn inkomen. Die hoeft dan niet elke maand hetzelfde te zijn. Inkomen kun je ook hebben als je flink wat geld op de bank hebt staan en/of aandelen hebt van andere bedrijven. De uitbetaalde rente of (bij aandelen) de winstuitkering horen ook tot het inkomen.

Definitie

Alles wat iemand als opbrengst van arbeid, onderneming of eigen vermogen geniet.

Voorbeelden

  • Bij het bepalen van iemands inkomen, moet je altijd eerst de bepaalde tijd, die hij zal werken, kiezen, bijvoorbeeld een maand of een jaar. Daarna ga je kijken hoeveel iemand in die bepaalde tijd verdient, welk loon hij krijgt. Je gaat dus kijken naar de inkomsten van die persoon.
  • Iemand die met pensioen is, heeft ook een inkomen: het bedrag dat hij per maand krijgt en waarvoor hij tijdens zijn werk/baan heeft gespaard.
  • Iemand de maandelijks een uitkering krijgt, heeft ook een inkomen.
  • Een kunstschilder of beeldhouwer die betaald wordt per gemaakt schilderij of beeld heeft ook een inkomen. Dat is echter minder vast dus niet per maand of jaar. Wat hij in een jaar aan kunstwerken verdiend heeft, kun je dan zijn inkomen noemen.

Tekstverband

  • Alle inkomens in Nederland bij elkaar opgeteld, noemen we het BNP.
  • Inkomen kun je ook in het groot bekijken. Al het geld dat de Nederlandse overheid ieder jaar binnenkrijgt uit belastingen enz. is ook inkomen.
  • Het tegenovergestelde van inkomsten zijn uitgaven.