-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Instortingsaardbeving

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Al sinds de jaren zestig wordt er in het noorden van Nederland naar aardgas geboord. Dat zit in een reusachtige aardgasbel onder de grond van het Groningse plaatje Slochteren. Bij het woord aardgasbel moet je niet denken aan een gigantische holle ruimte in de ondergrond. Je moet denken aan een korrelig gesteente, waar tussen de zandkorrels in veel poriën zitten. Die poriën zijn gevuld met aardgas. Dat gas kan het gesteente ook onder druk zetten. Daardoor zwelt het een beetje op. Wanneer je nu dat gas gaat winnen, gaat die druk minder worden. Daardoor kan dat zandgesteente een klein beetje inzakken. Als dat heel langzaam gebeurt, merken de bewoners daarboven niet zo veel van. Een enkele keer gaat het echter fout en zakt het gesteente in één keer een paar centimeter in. Dat gaat gepaard met een aardbeving.

Alle aardbevingen die ontstaan doordat ter plaatse materiaal uit de ondergrond is weggehaald, noemt men instortingsaardbevingen.

Definitie

Aardbeving die ontstaat door het inzakken van gesteentelagen.

Voorbeelden

  • Door de aardgaswinning in Noord-Nederland is het gebied rondom de gasbel van Slochteren al meer dan een halve meter ingezakt. Soms ging dat gepaard met lichte aardschokken.
  • In een gebied ligt een steenkoolmijn. Af en toe storten mijngangen in en komen er kleine aardbevingen voor.
  • Kalksteen laat water langzaam door. Het lost op in water en zorgt voor loze ruimten in de ondergrond. Soms komen daardoor ondergrondse instortingen voor.
  • Ook door ondergrondse kernproeven kunnen instortingsaardbevingen voorkomen.

Toelichting

Instortingsaardbevingen zijn meestal licht en alleen vlak in de buurt goed te voelen. Er zijn ook nog vulkanische aardbevingen en tektonische aardbevingen. De gevolgen van de tektonische aardbevingen zijn het grootst.