-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Intensieve landbouw

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Als je intensief met een werkstuk bezig bent, probeer je het onderste uit de kast te halen om een zo hoog mogelijk cijfer te halen. Je bent er serieus en geconcentreerd mee bezig. Dit noem je ergens intens mee bezig zijn. Als je een eind gaat fietsen, kom je buiten je woonplaats misschien langs velden vol mais of aardappelen. Grote stukken land, bewerkt door boeren. In Nederland is dit meestal intensieve landbouw. De boeren willen zoveel mogelijk van hun land halen en zijn hiervoor intens met hun gewassen bezig: ze gebruiken machines. Om ervoor te zorgen dat er niet veel gewassen verloren gaan door ziekten of ongedierte worden er ook bestrijdingsmiddelen gebruikt. Voor het zaaien wordt het beste zaaigoed gebruikt.

Definitie

Landbouw waarbij de boer een zo groot mogelijke opbrengst van zijn land wil halen door de productiefactoren kapitaal en/of arbeid zo goed en efficiënt mogelijk in te zetten. Bij intensieve landbouw spelen machines, kunstmest, bestrijdingsmiddelen en goed zaaigoed een belangrijke rol.

Voorbeelden

  • In Nederland doen bijna alle boeren aan intensieve landbouw. Dit heeft ervoor gezorgd in Nederland nog maar 5% van de bevolking boer is. Een paar grote boeren zorgen nu voor de hele productie. Kleine boeren kunnen hier niet mee concurreren.
  • Grootschalige landbouwbedrijven waar met grote machines tarwe wordt gezaaid en geoogst voor de wereldmarkt.
  • Kassen, waarin je de beste groeiomstandigheden maakt voor de productie van bijvoorbeeld tomaten of courgettes.
  • Geïrrigeerde rijstvelden (sawah's) in Indonesië, waar men een zo hoog mogelijke opbrengst probeert te krijgen voor de steeds maar weer groeiende bevolking.

Tekstverband

  • Het kan bij intensieve landbouw gaan om akkerbouw, tuinbouw of veeteelt. De boer probeert een zo hoog mogelijke opbrengst te verkrijgen. In rijke landen wordt dan vooral de productiefactor kapitaal veel ingezet. Met geld worden veel machines gekocht, die het mogelijk maken grote stukken grond te bewerken met relatief weinig arbeidskrachten. Het kan ook gaan om het gebruiken van zaaigoederen, die een hoge opbrengst geven, het gebruiken van bestrijdingsmiddelen enzovoort. Een combinatie van die dingen is natuurlijk mogelijk. Intensieve landbouw is hier niet altijd goed voor het milieu. Bodemerosie en aantasting van het milieu liggen op de loer.
  • In arme landen worden bij deze vorm van landbouw veel arbeidskrachten ingezet. Dat kan ook makkelijk, want die zijn er genoeg en kosten niet veel. Het kost allemaal wel veel meer moeite dan in de rijke landen, maar ook hier kan de opbrengst per hectare behoorlijk groot zijn, denk bijvoorbeeld aan de sawahs in Azië. Hierop worden grote hoeveelheden rijst verbouwd met inzet van heel veel arbeid. Het is ontzettend veel handwerk. De grote opbrengsten rijst zijn in dit deel van de wereld nodig voor de snel groeiende bevolking van dit continent.