-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Rente

Uit OmoPedia
(Doorverwezen vanaf Interest)
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Je ziet een prachtige auto in de showroom staan en bent toe aan een nieuwe auto. Je wilt die graag kopen, maar hebt niet genoeg geld. Een oplossing ligt wellicht in het financieren van de auto. Je gaat naar een bank om bijvoorbeeld 12.000 euro te lenen. Die bank leent dat geld niet zo maar. De bank wil aan jou verdienen. Naast je maandelijkse aflossing betaal je ook 10% rente op de restschuld. Hier spreekt men van debetrente.

Je hebt elke maand wat geld over en zet het op een bank. De bank leent het geld van jou en gebruikt het om bijvoorbeeld anderen te kunnen financieren. In ruil voor het lenen schrijft de bank bij jou elk jaar bijvoorbeeld 3% van het ingelegde bedrag als rente. Hier spreekt men van creditrente.

Definitie

Vergoeding die iemand ontvangt van de lener voor het uitlenen van zijn of haar geld.

Voorbeelden

  • Iemand leent 12.000 tegen 10% en betaalt het in één jaar terug. De persoon betaalt 12 termijnen van 1.100 euro (per maand 1000 euro + 12 keer 100 euro voor de rente).
  • Iemand zet 5.000 euro op een kapitaalrekening tegen 3% rente. Hij krijgt op het einde van het jaar 150 euro op zijn rekening bijgeschreven.

Toelichting

  • Als je spaart gaat het sparen steeds sneller omdat het percentage hetzelfde blijft, maar het bedrag steeds groter.
  • Als je je geld langer vastzet en er dus in de tussentijd niet bij kunt komen, betaalt de bank een hoger rentepercentage. Ook als je grote bedragen inlegt, betaalt de bank meer.
  • Spaarders moeten wel rekening houden met de zogenaamde inflatie. Geld kan steeds minder waard worden. Als je bijvoorbeeld spaart tegen 5% rente, maar in die periode wordt het geld 2% minder waard, dan spaar je eigenlijk maar voor 3%.
  • Geld opnemen voor een lening mag je niet onbeperkt doen. Voordat de bank de lening verstrekt, wordt eerst naar je inkomen gekeken. Bovendien houdt een centrale instantie in ons land bij of iemand al ergens een lening heeft lopen. Dat is niet alleen veilig voor de lener, maar ook voor de bank. Ze willen natuurlijk wel hun geld terugzien.
  • Een ander woord voor rente is interest.