-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Import

Uit OmoPedia
(Doorverwezen vanaf Invoer)
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Heb je er wel eens over nagedacht waar midden in de winter de prachtige glanzende appels vandaan komen die je in de supermarkt ziet liggen? Wij produceren zelf veel appels, alleen niet in de winter. Wanneer in ons land geen verse appels worden aangeboden, moeten ze worden ingevoerd uit een land dat in onze winters die appels wel aan de boom heeft hangen. Dat is bijvoorbeeld zo in Argentinië op het zuidelijk halfrond omdat het daar dan juist zomer is.

Landen voeren goederen in die ze nodig hebben en zelf niet of niet voldoende produceren. Deze invoer noemt men ook wel import.

Definitie

Het invoeren van goederen of diensten vanuit andere landen van de wereld.

Voorbeelden

  • In Nederland wordt geen ijzererts gevonden. Onze hoogovens in IJmuiden krijgen die ijzererts aangeleverd vanuit Brazilië.
  • Het grootste deel van de ruwe aardolie in ons land wordt geïmporteerd vanuit het Midden-Oosten.
  • Vers fruit wordt in de wintermaanden uit het buitenland geïmporteerd.
  • Nederland importeert auto’s uit Frankrijk, Duitsland, Japan enzovoort omdat we zelf bijna geen auto-industrie hebben.

Tekstverband

  • Mensen importeren veel goederen omdat dingen in het buitenland veel goedkoper te produceren zijn. Sinaasappels bijvoorbeeld zou je in Nederland best kunnen verbouwen in kassen, maar het is natuurlijk veel goedkoper die in Spanje in de open lucht te verbouwen.
  • Voor heel veel producten zijn regels gesteld bij het importeren. Zo moeten vaak invoerrechten worden betaald om te zorgen dat de buitenlandse producten onze producten niet wegconcurreren. Ook kan het voorkomen dat er maar een bepaalde hoeveelheid mag worden ingevoerd. Dit soort dingen noemt men handelsbelemmeringen.
  • Importeren kost een land geld. Tegenover importeren moet een land ook exporteren want dat levert het land geld op.
  • Import betekent letterlijk "de haven in".