-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Isolijn

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
weerkaart van Noord-Amerika op 17 jan 1982

Op gedetailleerde weerkaarten staan altijd isobaren. Dat zijn lijnen die punten met dezelfde luchtdruk met elkaar verbinden. Als er ergens teveel lucht is en op een ander punt te weinig, dan zal die lucht gaan bewegen om dat verschil op te heffen. Hoe groter het luchtdrukverschil, hoe harder de lucht zal stromen. Met zo’n isobarenkaart kan de weerman voorspellingen doen in welke richting de wind zal waaien en hoe hard het zal waaien. Harde wind komt voor als de isobaren op de kaart dicht bij elkaar staan. Dan heb je namelijk over een kleine afstand een groot luchtdrukverschil. De wind waait overigens niet recht van het hogedrukgebied naar het lagedrukgebied. Door de draaiing van de aarde krijgt de lucht een afwijking, wat ervoor zorgt dat de lucht ongeveer parallel aan de isobaren waait. Op het noordelijk halfrond waait de lucht altijd tegen de wijzers van de klok in om een lage drukgebied. Kijk maar eens op de kaart of dat klopt. Met vaantjes staan de windrichtingen aangegeven.

Definitie

Een lijn, die punten met gelijke waarde met elkaar verbindt.

Voorbeelden

  • Isobaren – Lijnen met gelijke luchtdruk.
  • Isobaten – Lijnen met gelijke diepte.
  • Isohypsen – Lijnen met gelijke hoogte.
  • Isothermen – Lijnen met gelijke temperatuur.

Toelichting

  • Iso betekent letterlijk gelijk. Isolijnen worden ook wel contouren genoemd.
  • Isobaten kun je tegenkomen op zeekaarten.
  • Isohypsen kun je tegenkomen op gedetailleerde topografische kaarten. Hoe dichter de hoogtelijnen bij elkaar staan, het steiler het terrein. Hoe verder van elkaar, hoe vlakker het terrein is. Deze kaarten zijn erg belangrijk als je bijvoorbeeld een trektocht door de bergen gaat maken.
  • Isothermen kun je tegenkomen op klimaatkaarten. Zo kun je op een wereldkaart de 18 graden isotherm van de koudste maand trekken. Dat zijn twee lijnen, die aan beide zijden de tropen begrenzen. De 10 graden isotherm van de warmste maand is de begrenzing van de poolstreken. Ook die lijn kun je twee keer trekken, één op het noordelijk halfrond en één op het zuidelijk halfrond. Tussen de poolstreken en de tropen vinden we de gematigde zone. Daar is het in de zomer dus warmer dan 10 graden, maar in de winter kouder dan 18 graden.